Évi 80-90 ezer hivatali döntés válhat semmissé azért, mert az Országgyűlés nem alkotta meg a közigazgatási hivatalokról szóló törvényt, s a kormány rendelettel kívánja biztosítani a működés feltételeit; a Magyar Nemzet úgy tudja, az ezzel kapcsolatos jogszabály ma jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Kétharmados törvény helyett a kabinet – az alkotmánybírák döntését figyelmen kívül hagyva – kormányrendelettel kívánja rendezni a közigazgatási hivatalok működési feltételeit. A nem megfelelő szintű szabályozás miatt a regionális hivatalok alkotmánysértően léteznek, működésük jogi alapja hiányzik.

Az építési engedélyek, a gyámügyi határozatok, a szociális támogatásról szóló döntések egyaránt semmisnek tekinthetők a mai naptól kezdve, ha azokat a hét regionális hivatal emeli jogerőre.

A lap emlékeztet: az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szocialista-szabaddemokrata államreform egyik meghatározó, de teljességgel alkotmányellenes szabályát, amely a húsz megyei közigazgatási hivatalt 2007. január 1-jével hét regionális hivatallá szervezte át.