Feketemunka, munkabaleset… Ezek a fogalmak az idei évben is gyakran ráirányították a nyilvánosság figyelmét azokra a jogsértésekre, munkavédelmi hiányosságokra, amelyekkel szemben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség hivatott fellépni.

Az idegenforgalmi főszezonban működő vállalkozások sem kerülhetik el a rendszeres ellenőrzést. Balatonon és vonzáskörzetében 2008. július 29-31-ig közötti időszakban végzett célellenőrzést az OMMF érintet két regionális felügyelősége.

Összességében a három nap alatt 161 munkáltató ellenőrzése zajlott le, ebből szabálytalanságot elkövetett munkáltatók száma 131 volt. Ellenőrzött munkavállalók száma 895 fő, közülük szabálytalansággal érintett 471 fő, ebből feketén foglalkoztatott 257 fő, közülük 1 fő külföldi állampolgár és 2 fő fiatalkorú. Az ellenőrzött építkezéseken a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya közel 84 % volt.

Az ellenőrzött munkáltatók között szerepelt szálloda, étterem, strand, kereskedelmi egységek, építkezések, de ellenőrzést zajlott Kapolcson, a művészeti fesztiválon is.

Jogsértésként elsősorban a feketefoglalkoztatás, a munkaidőre, pihenőidőre, a munkabér összegére, a szabadságra vonatkozó rendelkezések megsértése jelentkezett.

Kirívó esetként említhető, hogy egy étteremben 37 főt foglalkoztattak kitöltetlen AM könyvvel, közteherjegy nélkül, feketén.

Továbbá három esetben, 5 főt érintően fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó egyéb súlyos szabálytalanság került feltárásra.