Első fokon pert nyert az index.hu internetes portál munkatársa, Haász János a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ellen, így a bíróság szerdán kihirdetett ítéletében arra kötelezte az MNV-t: adja ki több állami tulajdonban, illetve részleges állami tulajdonban működő cég vezetőjének bruttó jövedelmére vonatkozó adatokat, mivel ezek a nyilvánosságra tartoznak.

Az index.hu újságírója azért kezdeményezett pert még tavasszal az MNV ellen, mivel nem kapott információt több állami cég vezetőjének jövedelméről.

Az MNV szerint ezek személyes adatok, viszont a bíróság most úgy foglalt állást, hogy ezek “speciális személyes adatok”, amelyek a nyilvánosságot is érintik, ezért közzé kell tenni ezeket.

A Fővárosi Bíróság arra kötelezte az MNV-t, hogy 15 napon belül közölje az index.hu-val, a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Tiszavíz Vízierőmű Energetikai Kft., a Hitelgarancia Zrt., az Eximbank Zrt., a Kopint-Datorg Zrt. vonatkozásában, mennyi a bruttó jövedelme – alapbér, tiszteletdíj, prémiumok, egyéb béren kívüli juttatok – a cégek vezérigazgatójának, illetve más vezetőinek. Az ítéletben az is szerepel, hogy közölni kell, milyen javadalmazásban részesülnek a felügyelőbizottságok elnökei.

Pataki Árpád bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a bíróság álláspontja szerint a kért adatok nyilvánosnak minősülnek.

Hozzátette: az érintett cégeknél lévő vagyon állami vagyonnak minősül, ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan gazdálkodik ezzel.

Schiffer András, Haász János ügyvédje az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az állami vagyon kezelésével összefüggő adatok azért tartoznak a nyilvánosságra, mert befolyásolják az állami vagyon értékének alakulását, tehát mindenkinek joga van megismerni azt, hogy kik és milyen feltételek mellett látják el ezeknek a cégeknek az élén a feladatukat.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, hogy még nem kapták meg írásban az ítéletet, ami tanulmányozni fognak. Addig az ügyben nem nyilatkoznak – tette hozzá.