A Fogyasztóvédelmi Tanács október 9-én tartotta második ülését, amelyen elfogadta a 2008. évre szóló munkaprogramját és az előzetesen megküldött ügyrend-tervezetet. Az ülésen részt vett Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke is.

A 2008. novemberi ülésen a Fogyasztóvédelmi Charta tartalmáról, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szankció alkalmazásának elveiről készülő normatív utasításról, valamint a fogyasztóbarát termék és szolgáltatás embléma bevezetéséről lesz szó.

2008. decemberben a Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottság jelentését vitatják meg, továbbá a Fogyasztóvédelmi Charta elfogadása, a Nemzeti Átállási Terv társadalmi vitája és az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság szankcionálási gyakorlata szerepel a tanács napirendjében.

Az élelmiszer-ágazat és a kereskedelemi ágazat mellett a tanács úgy határozott, hogy az építőipari, a pénzügyi, illetve a közüzemi szolgáltatások és a turisztika területén kezdeményezi Ágazati Szakkollégium felállítását. Az Ágazati Szakkollégiumok mellett a tanács a fogyasztói érdekérvényesítéssel foglakozó külön munkacsoport felállítását is kezdeményezi.

Az ülésen résztvevők megvitatták az illegálisan végzett turisztikai tevékenység felszámolásának lehetőségeit. Mindhárom oldal egyet értett abban, hogy a téma kiemelkedően fontos, és szükséges az illegális tevékenységek fokozott ellenőrzése. A fogyasztóvédelem mellett azonban számos más, így például adójogi, munkajogi és versenyjogi szempontból is indokolt a téma vizsgálata és nemcsak a turisztikai területen.

Az elfogadott ügyrend és munkaprogram nyolc munkanapon belül felkerül a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjára (www.szmm.gov.hu). A 2008. június 30-án megalakult Fogyasztóvédelmi Tanács működését szabályozó ügyrend a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján való megjelenést követő napon lép hatályba.