Az Országgyűlés lefolytatta a szerzői jogokról szóló törvény módosításának részletes vitáját hétfőn a parlamentben; több törvényjavaslat részletes vitáját is felszólalás nélkül zárta le a Ház.

A szerzői jogokról szóló törvény módosításának részletes vitájában Pettkó András (MDF) az üres adathordozók szerzői jogával kapcsolatban elmondta: a jogdíj mértéke e téren nagyon eltérő az EU-ban, hiszen van olyan ország ahol nincs jogdíj, ám van, ahol e termékek után is kiszabják. Úgy vélte, a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában és Romániában nem kell az üres adathordozók után jogdíjat fizetni, míg nálunk ennek van díja. Éppen ezért nagyon sokan az interneten rendelnek, ami azt jelenti, hogy éves szinten mintegy 27 milliárd forintot költenek el a magyarok Szlovákiában. Ez a pénz hiányzik a magyar államkasszából, s az említett összeggel a szlovák digitális fejlődést segíti a magyar állam. Az MDF módosítása ezen a helyzeten kíván változtatni – fűzte hozzá.

Avarkeszi Dezső államtitkár zárszavában azt mondta: a szerzői jog mára kikerült a csak kevés embert érintő területek közül, hiszen ma már sokan érdekeltek ebben. Ezért fontos e törvény módosítása – szögezte le. Közölte: a közös jogkezelő szervezetekkel kapcsolatos feladatok jórészt elkerülnek a kulturális tárcától a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz, illetve az igazságügyi tárcához. Az államtitkár szerint e változásra hatékonysági megfontolások miatt van szükség, ám a módosítások nem érintik a kulturális tárca feladatkörét és véleményezési jogát. Avarkeszi Dezső elmondta: a javaslat Európában is egyedülálló megoldást biztosít az úgynevezett “árva művek” jogszerű felhasználására. Árva műnek azok a művek számítanak, amelyek még védelem alatt állnak, de nem ismerik szerzőjüket, vagy nem tudják, hol tartózkodik a jogosult.

Az Országgyűlés lezárta a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. A vitában felszólaló nem volt. A módosító javaslatokról várhatóan a parlament következő ülésén döntenek.

Felszólaló hiányában szintén vita nélkül zárta le a Ház a Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról, a Nemzeti Tehetség Program finanszírozásának elveiről, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozásáról és működési elveiről szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját. A módosító javaslatokról az Országgyűlés várhatóan következő ülésén dönt.

Szintén vita nélkül zárta le a parlament a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény, a természet védelméről szóló törvény, valamint az egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. Az Országgyűlés a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén dönt.