Majtényi László rossz döntésnek nevezte kedden a médiatörvény előző este elfogadott módosítását; az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke a parlament “példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntéséről” beszélt az MTI-nek, utalva arra, hogy az MDF nem szavazta meg az előterjesztést.

Az ORTT elnöke szerint figyelemre méltó, hogy “a közvélemény teljes közönye” mellett hozták meg a két országos kereskedelmi rádió – a Danubius és a Sláger – frekvenciaengedély-hosszabbítását szabályozó döntést, amely szerinte igen súlyos, a gazdasági és a közjogi alkotmányosságot is érintő kérdéseket vet fel.

Alapvető problémának nevezte, hogy jelenleg mindkét társaság “a frekvencia értékénél lényegesen alacsonyabb” koncessziós díjat fizet, ráadásul – az eredetileg jogszabályba foglalt hét plusz öt év után – úgy nyerhetnek engedélyt egy újabb ciklusra, hogy még az sem világos, pályázott volna-e más cég is erre.

A kérvény elbírálásának módját is bírálta Majtényi László, kiemelve: a médiatörvény “nagyon határozottan” szabályozza az ORTT-tagok függetlenségének kérdését, kimondva például, hogy nem utasíthatóak és nem pártmegbízatást töltenek be.

Megjegyezte: ezzel szemben a parlamenti erőviszonyokat leképező szavazatarányrend bevezetése “úgy kezeli őket, mintha pártfrakciók képviselői volnának”, ez pedig nem egyeztethető össze az ORTT alkotmányos státusával.

Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi törvény módosítását 363 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett.

Az előterjesztő annak a lehetőségét kívánta biztosítani a javaslattal, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor azt egy alkalommal pályázat nélkül is megújíthassák, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést. A meghosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha a műsorszolgáltató szerződéses kötelezettséget vállal arra, hogy közreműködik a digitális átállásban.