2008. december 12-én a román elektronikus médiát felügyelő Nemzeti Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke, Rǎsvan Popescu és az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, Dr. Majtényi László megállapodást írt alá a két ország szabályozó hatóságai közötti fokozott együttműködésről.

A hatóságok közötti együttműködés választ keres a határokat átlépő televíziós adások jelentette kihívásra, vagyis arra a problémára, hogy a Magyarországon látható, de nem az ORTT által ellenőrzött adásokkal kapcsolatos panaszokat is hatékonyan kezelni lehessen. Számos, nagyrészt a magyar közönséget célzó adás a szomszédos országok joghatósága alatt áll. Ez nem egyedi jelenség az Európai Unióban. A televíziós szolgáltatások, hasonlóan más szolgáltatásokhoz, szabadon léphetik át az országhatárokat. A műsorszolgáltatók szabadon választhatják meg a tevékenységük székhelyéül szolgáló országot, választásukat az adott ország gazdasági, de legfőképpen szabályozói környezete határozza meg. A „Határok Nélküli Televíziózásról” szóló irányelv előírásai jelentik azt a közös alapot, amelyet minden uniós ország audiovizuális területre vonatkozó szabályrendszere tartalmaz. A tagállamok azonban az irányelvnél szigorúbb szabályokat is előírhatnak a joghatóságuk alá tartozó műsorszolgáltatók működésére. Ezért ma már számos műsorszolgáltató nem annak az országnak a joghatósága alatt áll, amelynek műsorszolgáltatását szánja. Jelenleg több olyan műsorszolgáltató is a Magyar Köztársaság határain túl folytatja tevékenységét, amelyek célközönsége ugyanakkor Magyarországon van.

A román és a magyar médiahatóság között aláírandó megállapodás fő célja, hogy a másik fél joghatósága alá tartozó műsorszolgáltatókkal kapcsolatos panaszokról értesítsék egymást és azt a felek saját eljárási rendjüknek megfelelően – a panaszost akár közvetlenül is bevonva az eljárásba – kezelhessék. A megállapodás ugyanakkor kitér arra is, hogy a hatóságok rendszeresen tájékoztatják egymást munkájukról és az országaikban bekövetkezett, az audiovizuális területet érintő jogszabályi változásokról is.

Az ORTT szerint a román-magyar együttműködéshez rövidesen más közép-európai államok is csatlakoznak. Az aláírást követő budapesti megbeszélésen jelen volt a cseh médiahatóság alelnöke és munkatársai is, de érdeklődést mutat az együttműködés iránt a szlovák médiahatóság is. Az Európai Unióban számos példát látható hasonló hatósági együttműködésre. A CNA és az ORTT megállapodása a svéd és az Egyesült Királyság hatóságainak a megállapodását tekinti mintának. Számos más regionális megállapodásra is van példa, amelyek közül a legismertebb a mediterrán országok szabályozó hatóságainak együttműködése. A hatóságok közötti kooperációk azt célozzák, hogy a műsorszolgáltatók tartsák be az alapvető követelményeket függetlenül attól, hogy tevékenységüket mely ország joghatósága alatt végzik.