A Fogyasztóvédelmi Tanács 2008. december 18-án tartott harmadik ülésén tárgyalt az euró bevezetését előkészítő Nemzeti Átállási Tervről, amelyről a kormány 2008. július 2-i ülésén döntött úgy, hogy társadalmi vitára bocsátja.

A tanács tagjai az átállási tervet pozitívan értékelték, kiemelve azt a tényt, hogy az átállásra való felkészülés, illetve annak kommunikációja során kiemelten kell kezelni a fiatalokat és a gyermekeket. Az átállást követő indokolatlan, túlzó áremelések, visszaélések elkerülése érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság és a társadalmi szervezetek képviselői fokozott ellenőrzéseket terveznek.

A Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottság elnöke, Alexa György beszámolt a bizottság a 2007. október 19. – 2008. szeptember 30. közötti tevékenységéről. A bizottság a többi között foglalkozott a közösségi étkeztetéssel, a villamosenergia- és földgázszolgáltatók számlázási gyakorlatával, az egészségre ható termékekkel, az építőipari szolgáltatásokkal és a bankok lakossági hitelezésével.

Herczog László szakállamtitkár előterjesztésével a tanács a Fogyasztóvédelmi Charta tervezetének koncepcionális kérdéseit is tárgyalta. A tagok a tervezetben lefektetett elvekkel egyet értettek, a megjelölt irányt támogatták. A hazai fogyasztóvédelem európai szintre emelése érdekében a vállalkozó oldal képviselői is hangsúlyozták a követendő elveket és a legjobb gyakorlatot rögzítő elvi nyilatkozat megalkotásának fontosságát.

Horváth Sándor, a Fogyasztóvédelmi Tanács titkára ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szankcionálási gyakorlatának elveit meghatározó normatív utasítás koncepcióját, amely a vállalkozások számára is átláthatóbbá teszi a hatóság gyakorlatát. A koncepció nyilvánvalóvá teszi a kirívóan súlyos jogsértések körét, amelyek miatt indokolt lehet a vállalkozások terhére valóban visszatartó erejű fogyasztóvédelmi bírságot kiszabni.