A magyar Külügyminisztérium nagyon sajnálja, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket – mondta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője az MTI-nek pénteken.

A szlovák államfő döntését Martina Balleková, az elnöki hivatal képviselője jelentette be pénteken.

A Külügyminisztérium nagyon sajnálja, hogy a szlovák elnök így döntött, mivel a törvény szentesítése áldatlan vita végére tett volna pontot – mutatott rá Szelestey Lajos.

Hozzátette: csak remélni lehet, hogy a pozsonyi parlament olyan megoldást talál, amely elfogadható a szlovákiai magyarság számára.

A törvénymódosítás elutasítására mások mellett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szólította fel az államfőt. Slota pártja nevében nyílt levelet küldött Gasparovicnak, és ebben alkotmány-, illetve törvényellenesnek minősítette az elfogadott módosításokat. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ugyanakkor arra kérte az elnököt, hogy írja alá a módosított közoktatási törvényt.

A jogszabály most visszakerül a parlament elé. A 150 tagú testületben legalább 76 támogató szavazatra van szükség ahhoz, hogy Gasparovic elutasítását felülvizsgálják, és a módosításokat mégis elfogadják.