Tegnap Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a díjátadó ünnepség díszvendége, Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke „Versenykultúrért” díjat adott át dr. Szamosi Katalin, ügyvédnek, a Versenyjogi Egyesület elnökének. A „Versenykultúráért” díjat a GVH Versenykultúra Központja alapította, idén harmadszor került átadásra. Az elismerést azok a versenyhivatalon kívül tevékenykedő szakemberek kaphatják meg, akik a legtöbbet teszik a versenykultúra terjesztéséért Magyarországon.

A GVH a versenyfelügyeleti eljárások lefolytatása és a versenypártolás mellett kiemelt figyelmet fordít a versenykultúra fejlesztésére. A hatóság komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar társadalom minél szélesebb rétegeihez jussanak el a piaci verseny szabályaival, a versenyhatóság működésével kapcsolatos ismeretek. A GVH felismerte, hogy csak akkor születhetnek versenybarát jogszabályok, ha a döntéshozók tisztában vannak a gazdasági verseny előnyeivel. A vállalkozások csak akkor képesek jogkövető magatartást folytatni, ha pontosan ismerik a versenyjogi előírásokat. Ahhoz, hogy a verseny előnyeit maguk a fogyasztók is élvezhessék, tudatában kell lenniük, hogy mindig választhatnak a versengő vállalkozások között. A jó minőségű terméket olcsón előállító gyártót vásárlásukkal „jutalmazva” maguk is segíthetik a tisztességesen versengőket az előrejutásban.

Ezen célok eléréséhez a GVH megítélése szerint nagy segítséget nyújt Szamosi Katalin. Idén olyan szakember kapja ezt a díjat, aki esetenként konkrét versenyfelügyeleti eljárásban az eljárás alá vont ügyfél oldalán lát el jogi képviseletet – jelentette ki Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, az esemény díszvendége. Szamosi Katalin a szakma és a GVH megbecsülésére azért különösen érdemes, mert fáradhatatlanul, szakmai képességeit bevetve társadalmi munkában is sokat vállal. Vezetőként mozgatója a Versenyjogi Egyesületnek, amely a legfontosabb civil fórum a GVH életében, biztos segítség a törvénymódosításokban, elvi kérdések vagy akár egyedi jogesetek megvitatásában. (A Magyar Versenyjogi Egyesület közhasznú egyesület melynek célja a hazai és különösen Európai joggyakorlat ismertetése, a versenykultúra népszerűsítése és a hazai verseny-feltételek javítása.) A visszajelzések szerint magas minőségű szakmai munkájuknak köszönhetően Magyarországot fejlett versenykultúrájú országként tartják számon.