Az Európai Unió agrárminiszterei csütörtökön nem fogadták el a azt a kezdeményezést, mely felfüggesztené a klóroldattal kezelt amerikai baromfi importjának tilalmát.

Günter Verheugen, az EU ipari ügyekben illetékes német biztosa május óta küzd a 10 éves importtilalom feloldásáért, de az állategészségügyi szakértők, nemzeti kormányok és az Európai Parlament hajthatatlanok a témában, az Európai Unió 27 tagállamából 26 ellenzi az indítványt, míg Nagy-Britannia tartózkodik.

„Az amerikaiak szabadon használhatják a klóroldatot a fertőtlenítésre. Mi nem szeretnénk, és nem is fogjuk” – nyilatkozott Michel Barnier a francia földművelésügyi miniszter. „Mi Európában a baromfifeldolgozás során más filozófia szerint védekezünk a szalmonella fertőzés ellen.” – fűzte hozzá német kollégája, Ilse Aigner.

Az amerikai élelmiszeripar klórvegyülettel fertőtleníti a szárnyasokat a szalmonella és más baktériumok ellen, mielőtt az elérne a fogyasztók asztalára. Az Európai Unióban ezzel szemben a tojástól való kikeléstől kezdve az egész tenyésztés során eleve igyekeznek megelőzni a bakteriális fertőzést, különböző higiéniai előírásokkal.