Ne lehessen “üzleti érdekből” kizárni a nyilvánosságot – A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely “üzleti érdekre” hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.

Az LMP meggyőződése , hogy a korrupció elleni leghatékonyabb eszköz a teljes átláthatóság biztosítása a közhatalom működését illetően, kiváltképp, ha közvagyonról, közpénzek felhasználásáról van szó.

Az LMP úgy véli, hogy a közelmúltban kipattant – több parlamenti pártot is érintő – belső kerületi ingatlan-botrányokhoz hasonló esetek megelőzhetőek lennének, ha a helyi képviselőtestületeknek nem lenne lehetőségük, hogy ingatlan-ügyleteiknél zárt ülést rendeljenek el.

Ne lehessen titkolózni

Az LMP álláspontja szerint alkotmányellenes az önkormányzati törvénynek az a rendelkezése, amely az önkormányzati vagyonról szóló döntések, valamint a kiírt pályázatok tárgyalása esetén lehetővé teszi a helyi képviselőtestületek számára zárt ülés elrendelését. A megtámadott passzus gyakorlatilag korlátlan jogkört biztosít a “mutyizásra”, azaz arra, hogy a helyi döntéshozók éppen azokban az esetekben zárják ki a nyilvánosságot, amikor a közélet tisztasága érdekében a legnagyobb szükség lenne az állampolgári kontrollra.

A szervezet azért fordult Alkotmánybírósághoz, mert ez a rendelkezés:

  • egyrészt az Alkotmányban garantált információszabadság szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti
  • másrészt ellentétes az üvegzseb-törvénnyel, és a környezetvédelmi törvény előírásaival, s így a különböző törvények közti ellentmondások a jogbiztonságot is veszélyeztetik.

A zárt ülés elrendelésére vonatkozó jelenlegi szabályozás a gyakorlatban azt is megnehezíti, hogy a helyi állampolgári közösségek – legalább utólag – tájékozódhassanak a zárt ülésen történtekről, az ott tárgyalt előterjesztésekről.

Az LMP úgy véli, hogy az állampolgárok csak akkor lehetnek teljes jogú tagjai a helyi közösségnek, ha jól működik a társadalmi nyilvánosság: ha birtokába juthatnak a helyi költségvetést, vagy az önkormányzati vagyont érintő információknak, s így érdemben formálhatják a helyi közéletet.

Ha az önkormányzatok tisztán, átláthatóan működnek, és nincs mit titkolniuk, akkor zárt ülésekre sincs szükség.

A beadvány szövege az LMP honlapján olvasható: www.lehetmas.hu