Azt javasolja az ombudsman, hogy Budapesten a kerületi parkolási engedélyek a kerületi önkormányzatok teljes területén, a fővárosi tulajdonú részeken is érvényesek legyenek – ezt az Országgyűlési Biztos Hivatala közölte pénteken az MTI-vel.

Szabó Máté ombudsman szerint a parkolási engedélyek területi érvényességében és a jeggyel történő parkolás esetén is jogbizonytalanságot eredményezhet, hogy a budapesti közterületeknek eltérőek a tulajdoni viszonyai. Jelenleg a kerületi önkormányzatok csak a saját útjaikra adhatnak ki parkolási engedélyt, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévőkre nem.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy módosítsa parkolási rendeletét.

Szabó Máté kiemelte: az is alapvető jelentőségű, hogy az autóst ne érje indokolatlan zaklatás azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg.

A nem egységes budapesti parkolási rendszer konkrét esetekben “pénztárcába vágó módon” is veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot – olvasható a közleményben. Ha például az autósnak nincs megfelelő információja a közutak tulajdoni viszonyairól, akkor parkolási díj és pótdíj megfizetésére kötelezhetik csak azért, mert az engedélyével vagy a megváltott parkolójegyével nem a kerületi, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő területen parkol; vagy fordítva – említették példaként.

Mindezek alapján az ombudsman szerint indokolt volna az egységes parkolási rendszer bevezetése és a jogi normák összehangolása. A megoldást azonban szerinte nem a parkolási társaságok megegyezése, hanem elsősorban az önkormányzatok közötti megállapodás hozhatja el.

Ezért javasolta a biztos a Fővárosi Közgyűlésnek, módosítsa a rendeletet úgy, hogy a parkolási engedélyek a kerületi önkormányzatok teljes területén érvényesek legyenek, függetlenül attól, hogy a közterületek kerületi önkormányzati vagy fővárosi tulajdonban vannak. Az országgyűlési biztos azt is javasolja, hogy a parkolási társaságok fogadják el egymás parkolójegyeit.