A határon átnyúló tevékenységet folytató bankok esetében az lenne a legjobb megoldás, ha az Európai Központi Bank látná el tevékenységük felügyeletét – fejtette ki a WirtschaftsWoche című német hetilapnak adott interjújában Lucas Papademosz, az EKB alelnöke.

A legfrissebb fejlemények fényében van mozgástér az európai bankfelügyeleti rendszer hatékonyságának javítására – közölte interjújában az EKB alelnöke. A korábban a görög jegybank elnöki tisztét betöltő Papademosz szerint az európai bankfelügyeleti rendszernek reagálnia kell az elmúlt években nagymértékben előrehaladt pénzpiaci és bankügyi integrációra. Az EKB vezetésén belül többek között a pénzügyi stabilitásért felelős szakember többek között arra a tényre utalt, hogy az európai bankok teljes eszközállományának közel hetven százalékát 45, határokon átnyúló tevékenységet végző, jó néhány tagállamban egyszerre jelentős tevékenységet folytató hitelintézet tartja a kezében.

Az EU jelenleg arra törekszik, hogy erősítse a nemzeti bankfelügyeletek közti együttműködést és kiegyenlítse a felügyeleti gyakorlat eltéréseiből adódó különbségeket. Középtávon ez a megközelítés működhet is, ám hosszú távon nem ez a legjobb megoldás – véli Papademosz. Szerinte költséghatékonyabb és eredményesebb módon lehetne a pénzügyi stabilitás feleltt őrködni, “ha a nagy bankcsoportok feletti ellenőrzés európai karakterét erősítenénk”. Az eurózónában az EKB az eurórendszerben részt vevő nemzeti központi bankokkal együtt átvehetné a határon átnyúló tevékenységet folytató hitelintézetek felügyeletét – javasolta az alelnök. Egy ilyen rendszerben a döntéseket központilag, eurózóna-szinten lehetne meghozni és az illetékes tagállami hatóságok decentralizált módon hajthatnák azokat végre. “Azt hiszem, ezt a feladatot mi – az EKB és az eurórendszer – jól el tudnánk látni” – mondta Papademosz.