Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérte Molnár Csaba energiaügyekért felelős és Szűcs Erika szociális minisztertől, hogy a szerdai kormányülésre készítsenek elő egy olyan javaslatot, amely segíthet a fagyhalálok megelőzésében. Erről a kormányszóvivő tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Daróczi Dávid elmondta: a kormányfő kérte a tárcavezetőktől, olyan indítványt tegyenek le az asztalra, amely megteremeti a lehetőségét annak, hogy a szolgáltató cégek csak akkor kapcsolhassanak ki bármely alapvető közszolgáltatást – ide tartozik a víz, a villany és a gáz -, ha erről előzetesen értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét. Ebben az esetben a szociális ellátórendszert működtető önkormányzatnak volna információja arról, hogy intézkedésre lehet szükség – tette hozzá a kormányszóvivő.

Az elmúlt egy hétben több mint tíz ember halálát okozta kihűlés Magyarországon. A rendőrség tapasztalatai alapján a kihűlés főként az egyedül, rossz szociális körülmények között élő, illetve idős vagy más okból gondoskodásra szoruló embereket, valamint a fedél nélkülieket fenyegeti.

Szabó Máté ombudsman csütörtökön azt kérte: halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Egy nappal korábban pedig felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatot, a rendőrséget, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.