A magyar államnak nincs fizetési kötelezettsége a svájci alvószámlák tulajdonosaival szemben – olvasható a külügyi tárca álláspontja a hétfői Napi Gazdaságban.

A cikk beszámol arról, hogy a Külügyminisztérium szerint a második világháború előtt nyitott 37 számla tulajdonosának, illetve örökösének közvetlenül a svájci államtól kell majd kérnie az összesen 325 ezer frankot kitevő követelés kifizetését, mivel ez nem volt része az 1973-as svájci-magyar vagyonjogi szerződésnek.

A gazdasági napilap ezt váratlan fordulatként értékeli, mivel a több mint három évtizedes megállapodásról eddig mindenki – beleértve az örökösöket – úgy tudta, hogy a két állam megállapodása szerint Magyarország tartozását ezzel az összeggel csökkentik, és a kifizetéseket a magyar költségvetés teljesíti.

A cikk szerint annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium levélben értesítette az örökösöket arról, hogy nem jogosultak a felmenőik által svájci bankokban elhelyezett pénzre, többeknek mégis elutalták ezeket az összegeket.