Miközben az ENSZ az európai országok bevándorlási politikájának enyhítését sürgeti, a kontinens több állama csúcstechnológiával védekezik a Kelet-Afrikából induló szegények áradata ellen.

Humánusabb eljárást kért az illegális bevándorlók ügyében az Európai Uniótól az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az európai államszövetségbe évente több tízezer, életveszélyes tengeri útra vállalkozó bevándorló érkezik. Többségük a Földközi-tengeren közelíti meg a kontinenst. Csak tavaly 67 ezer ilyen bevándorló érkezett Európába, legtöbbjük a kelet-afrikai Szomáliából és Eritreából származik. A tavalyi határsértők több mint fele Olaszországban és Máltán kötött ki.

Az UNHCR szerint az illegális bevándorlóknak meg kellene engedni, hogy olyan biztonságos helyen szálljanak partra, ahol hozzájuthatnak minden, a jogaikkal kapcsolatos információhoz és tisztességes menekültügyi eljárásban részesülhetnek.

Időközben az is kiderült, hogy az európai országok műholdak segítségével folytatják a harcot az illegális bevándorlók ellen. A Sea Horse elnevezésű szatellitrendszerbe már bekötötték a spanyol, a szenegáli és a mauritániai rendőrség adatbázisát. A rendszernek termináljai vannak a szenegáli Dakar, a zöld-foki köztársasági Praia, és a mauritániai Nouadhibou kikötőjében, amelyek segítségével a rendőrség megfigyelheti az Afrika Atlanti-óceáni partjai felől a Kanári-szigetekre, Portugáliába vagy Spanyolországba bevándorlókat szállító vízi járműveket. A Sea Horse szatellitrendszer által begyűjtött információkat a Kanári-szigetek fővárosában, Las Palmasban összesítik.