A regionális egészségbiztosítási pénztáraknak főigazgatói körlevélben rendelik el, hogy a jogszabály-módosításig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként kell feltüntetni azt a hajléktalant, aki “a hajléktalanság tényét a településszintű lakcímbejelentés alapján kiállított lakcímkártyával igazolja” – közölte az országgyűlési biztos hivatala hétfőn az MTI-vel.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója az ombudsman jelentése nyomán változtat az eddigi gyakorlaton és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalanstátusz igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Szabó Máté ombudsman tudomására jutott: ha a hajléktalan orvoshoz fordul, vagy gyógyszert váltana ki, jó esetben csak figyelmeztetik, hogy rendezetlen az egészségbiztosítási jogviszonya – rosszabb esetben megtörténhet, hogy nem kap kezelést. Mint olvasható, ennek oka a jogszabályi háttér rendezetlensége, mivel a nyilvántartásba az arra kötelezett foglalkoztatónak, vagy más szervnek kellene őt bejelentenie.

Csakhogy – írják – a törvény nem határozza meg, kinek kellene bejelentenie a hajléktalanokat, így ilyen jogcímen senki sem szerepel az ellátásra jogosultak nyilvántartásában.

A biztos felszólította a kormányt a jogszabályi háttér rendezésére, az OEP főigazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addig is fogadják el igazolásként a csak a településnevet feltüntető lakcímkártyát.