A médiatörvény biztosít egy olyan kiskaput, amely lehetőséget ad arra, hogy a héten ismét, új pályázat nélkül is nekifusson a tévéelnök-jelölésnek a nagyobbik köztelevíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége – hívták fel a figyelmet médiajogászok kedden.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 66. § (2) bekezdésének b) pontja szerint a kuratóriumi elnökség joga egyebek mellett a “javaslattétel az elnök megválasztására, vagy új pályázat kiírása”; a testület kedden élt is az előbbi jogosítvánnyal, amikor Sztaricskai Tamás megválasztását javasolta. A médiatörvény azonban nem rendelkezik arról, mi a teendő, ha a nagykuratóriumban bukik el a személyi javaslat.

“Újra kell értékelni, mit lehet, mit célszerű tenni” – nyilatkozta a csütörtöki elnökségi ülés napirendjével kapcsolatos kérdésre az MTI-nek Czeglédi László kuratóriumi elnök, megjegyezve: elfogadhatatlan, hogy közel egy esztendeje nincsen választott vezetője a Magyar Televíziónak (MTV).

Szabó László, a Fidesz által delegált kuratóriumi elnökségi tag az úgy nyilatkozott, álláspontja szerint nem vezethető le a törvényből egy második nekifutás, de életszerűtlennek is gondolna egy ilyen megoldást.