Egy prostituáltak szervezésével foglalkozó nemzetközi hálózat két tagját fogták el kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai; a kerítéssel foglalkozó szervezet felgöngyölítésében francia rendőrökkel működnek közre a magyar hatóságok – jelentette be Pöltl József, az NNI Emberkereskedelem Elleni Osztályának vezetője szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A kedden őrizetbe vett két embert azzal gyanúsítják, hogy az általuk vezetett modellügynökség tevékenységét felhasználva szervezték magyar prostituáltak külföldi foglalkoztatását. A gyanúsítottak párizsi szállodákban helyezték el a lányokat, ahol prostituáltként dolgoztak. Azt egyelőre még vizsgálják a hatóságok, hogy hány nőről van szó. Pöltl József elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint fizikailag nem kényszerítették őket, de volt, akit megtévesztettek a munkát illetően.

Az ügy előzménye, hogy a magyar rendőrök 2008 áprilisában elfogtak egy magyar állampolgárt, aki a nyomozók szerint prostituáltakat közvetített az Egyesült Arab Emírségbe és európai országokba, többek közt Franciaországba. Ez a gyanúsított kapcsolatban állt egy francia állampolgárral, aki ellen az ottani rendőrség folytatott nyomozást. Ekkor derült ki, hogy ennek a személynek más magyar szervezői kapcsolatai is vannak.

Miután összeggyűltek a megfelelő bizonyítékok a két magyar állampolgár tevékenységével kapcsolatban, a francia bíróság kiadta ellenük az európai elfogatóparancsot. Ezután a francia hatóságok jogsegélykérelemmel fordultak a Magyar Köztársasághoz az általuk kerítés gyanúja miatt folytatott eljárásban, és a magyar rendőrök elfogták a két kerítéssel gyanúsított embert, akiket csütörtökön várhatóan előzetes letartóztatásba fognak helyezni.

A jogsegély keretében eddig tizenkét nőt hallgattak meg, de a hét végéig újabb tanúkihallgatások várhatók.

A francia hatóságok képviselői azért jöttek Magyarországra, hogy figyelemmel kísérjék az eljárást és segítsék a nyomozást.

Baudoin Thouvenot francia vizsgálóbíró a sajtótájékoztatón elmondta: elégedettek a magyar nyomozók munkájával.

A két ember kiadatása még nem tisztázott. Ehhez vagy nekik kell hozzájárulniuk, vagy a magyar bíróság dönt róla. Kiadni csak akkor lehet őket a francia hatóságoknak, ha annak törvényes feltételei fennállnak – mondta Pöltl József.

A hálózat egyébként Magyarország és Franciaország mellett Romániát, Ciprust és Csehországot is érinti.