A „köztartozásmentes adózói adatbázissal” bővíti elektronikus szolgáltatásainak körét az APEH, amely először február 10-én lesz elérhető az adóhatóság honlapján. Ez az adatbázis tulajdonképpen az úgynevezett „nullás” adóigazolásokért való „sorban állást” válthatja ki, és bevezetésével, illetve a köztartozás-mentesen működő cégek, vállalkozások és vállalkozók nevének megjelenítésével az APEH a jogszerűen működő társaságokat kívánja segíteni.

A rendszer lényege: az a vállalkozás, amely az összes bevallási kötelezettségnek eleget tett, és az adófizetési kötelezettségeit is teljesítette, vagy az adóhatóságtól részletfizetést, fizetéshalasztást kapott, tehát nincs aktuális befizetési kötelezettsége, kérheti azt, hogy az adóhivatal vegye fel a köztartozásmentes adózók listájába. Ha valaki ebben az adatbázisban szerepel, akkor a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseknél, már nem kell az APEH-től együttes adóigazolást kérnie, mert az a szervezet, amelyik a kifizetést teljesíti, megnézi az adóhivatal listáját. A lista archivált lesz, azaz mindig visszakereshető. Az adóhivatal az új, elektronikus szolgáltatás mellett természetesen megtartja a hagyományos eljárást is, azaz továbbra is kérhető elektronikusan és papír alapon is adóigazolás.

Az állami adóhatóság honlapján közzétett listához bárki hozzáférhet, azon adózók nevét és adószámát tartalmazza, akik megfelelnek a törvény által meghatározott feltételeknek.

A közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan az adózók egy egyszerű adatlap kitöltésével az ügyfélkapun keresztül kérhetik, illetékmentesen, kizárólag elektronikus úton nyújtható be. A kérelemhez az adóhatóság internetes honlapján adatlapot rendszeresített.

Az állami adóhatóság a köztartozásmentes adózói adatbázis adatait minden hónap 10. napján frissíti. A február 10-ével első alkalommal megjelenő köztartozásmentes adózói adatbázisba január 31-ig jelentkezhetnek a vállalkozások. Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalókról bővebb tájékoztató honlapunkon a www.apeh.hu címen érhető el.