A 2007 előtti parkolási ügyek közül csak azok kerülhetnek a bíróság elé, amelyekben a parkolócégek 2007 február 22-ig kipostázták a fizetési felszólítást, és 2007 decemberéig bírósághoz fordultak vagy újabb fizetési felszólítást küldtek – erről Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese beszélt csütörtökön.

A jogász felidézte: a jogalkotó eleinte elmulasztotta rövidre szabni a parkolási díjak beszedésével kapcsolatban az elévülési határidőt, ezt később, 2006 decemberében egy évben határozták meg. Az Alkotmánybíróság mostani határozata ezt nem, csak a visszamenőleges alkalmazás lehetőségét törölte el, azt, hogy a bíróság érdemi vizsgálat nélkül szüntesse meg ezeket a pereket – hangsúlyozta Kovács Kázmér.

A 2006-os szabályozás azt is előírta, hogy a parkolócégeknek két hónapjuk van arra, hogy a régi, akár 2002-es vagy 2003-as tartozási felszólításokat is kiküldjék. Ennek 2007 február 22-ig kellett eleget tenniük. Akinek nem postázták a felszólítást, attól a cégek nem követelhetik az általuk vélt tartozást.

Az ügyvéd azonban arra is figyelmeztetett, nem “dőlhet hátra” az, aki 2007 február végéig nem kapott felszólítást a díjtartozásáról, mert a szabályozás a postára adás és nem a kézhez vétel határidejét határozta meg. Ha a cég bizonyítani tudja – ezt neki kell bizonyítani – hogy a felszólítást határidőig postára adta a helyes címre, akkor is követelheti az általa vélt tartozást, ha az autótulajdonos valamilyen okból nem kapta meg a levelet.

Kovács Kázmér a másik kritériummal, az egyéves elévülési határidővel kapcsolatban azt mondta, a cégeknek 2007 decemberéig vagy bírósághoz kellett fordulniuk a 2006 decembere előtti díjtartozások behajtása érdekében, vagy újabb felszólítást kellett küldeniük az autótulajdonosnak.

Bíróságon lehet az autótulajdonos ügye akkor is, ha erről nem tud még – figyelmeztetett az ügyvéd. Indoklásként azt mondta: a 2006-os jogszabály-módosítást követően teherautószámra érkeztek a bíróságokra – különösen a Pesti Központi Kerületi Bíróságra – a parkolási ügyek, amelyeknek egy jelentős részéhez még hozzá sem tudott kezdeni. Így sok beperelt autótulajdonos erről semmilyen értesítést nem kaphatott még – tette hozzá.

Kovács Kázmér szerint egy autótulajdonosnak mintegy másfél év elteltével tudomást kell szereznie arról, hogy vele szemben egy parkolótársaságnak díjtartozási követelése van.

Az ügyvéd hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság mostani döntése nem változtat azon, hogy a parkolótársaságoknak számot kell adniuk arról, hogy miért vártak a kisösszegű követelések érvényesítésével két-három-négy évet, és eseményenként legalább öt jól kivehető fényképpel bizonyítaniuk kell a parkolási díjkövetelésük jogszerűségét.