Az orosz fél megerősítette: a Gazprom nem fizet kompenzációt az elmúlt hetek ellátáskiesései miatt. Az orosz-ukrán gázvita következtében 18 uniós tagállamnak kellett ellátási gondokkal szembenéznie.

Szófia hivatalosan is felszólította az orosz állami tulajdonban lévő gázszolgáltatót, a Gazpromot, hogy fizessen kompenzációt a bolgár fogyasztóknak – írta az EurActiv bolgár partnere, a Dnevnik. Bulgária azt is kérte az orosz energiaóriástól, hogy egyezzenek meg alacsonyabb gázárban, kompenzálandó a szállítási kiesést. A bolgár miniszterelnök, Szergej Stanisev a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy országa 123 millió köbméter gáztól esett el a kéthetes válság alatt, a sajtó szerint a kompenzációs igény értéke eléri a 100 millió eurót.

A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alexandr Medvegyev pénteken Szófiába látogatott, ahol a „vis maior” (elháríthatatlan akadály) helyzetre hivatkozva visszautasította a kompenzációs kérelmeket. Medvegyev Ukrajnát hibáztatta a szállítások kimaradásáért, a Gazprom saját becslései szerint a szállítás-kiesés miatt mintegy 2 milliárd amerikai dollár kár érte a céget.

Bulgáriai látogatása után Medvegyev Szlovákiába repült, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnökkel találkozott. Szlovákia is kompenzációt követel a gázszállítások kiesése után, de a szlovák sajtó szerint Fico az uniótól várja, hogy közös álláspontot dolgozzon ki a gázválság következtében beállt károk kompenzációjáról.

A nyugat-európai államok eddig hallgattak a kompenzáció kérdéséről. A legtöbben sokkal kevesebb kárt könyvelhetnek el, mint az EU újabb tagállamai. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso korábban úgy nyilatkozott, hogy az egyes cégek nyugodtan perbe foghatják Oroszországot a kiesések miatt.

A Budapesten megrendezésre került, jelenleg is tartó Nabucco-konferencián Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök azt javasolta, hogy azok az országok, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, közösen lépjenek fel a kártérítési igényükkel azokkal szemben, akik nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket. A kormányfő szerint a gázvita végére ez a kérdés átfogó európai problémává vált, ezért az uniónak kell képviselnie a közös kártérítési igényt. Megjegyezte, meg kell vizsgálni, hogy ez jogilag lehetséges-e.