A bíró április 15-re halasztotta a Tubes-per tárgyalását, hogy az eljárásba tavaly beavatkozó zöldombudsman betekinthessen a titkosított iratokba.

A civilszervezetek és magánszemélyek által a Fővárosi Bíróságon indított közigazatási per keddi tárgyalásán ugyanis a felperes hivatkozott a polgári perrendtartás január elsején hatályba lépett módosítására, amely szerint titkosított iratok nem használhatók fel bizonyítékként. Az alperes Honvédelmi Minisztérium képviselője figyelmeztetett, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jogosult betekinteni a felépíteni kívánt objektum teljes tervdokumentációjába. Bejelentette továbbá, hogy döntést kér minden felperesről, hogy az ügy mely részletét érintően van kereshetőségi joga. Kéri továbbá az építési engedély felfüggesztésének megszüntetését, mivel szerinte a felperes eddig nem bizonyította, hogy arra valóban szükség van. Ha az építési engedély ismét érvénybe lép, a következő tárgyalásig akár fel is épülhet a radar.

Vicze Csilla ügyvéd, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője azt mondta: a felfüggesztés megszüntetésére akkor van lehetőség, ha a felfüggesztés oka megszűnt, erről azonban szó sincs, hiszen a Fővárosi Ítélőtábla többek közt azzal indokolta döntését tavaly márciusban, hogy az építkezés megkezdése esetén az eredeti viszonyokat nem lehetne helyreállítani.

Fülöp Sándor egyetért

Már az építési engedélyezési eljárásban is számos szabálytalanságot talált Fülöp Sándor – hiszen például környezeti hatásvizsgálat sem készült –, ezért eddig nem tartotta fontosnak a titkosított dokumentumokba való betekintést. Mivel azonban egyetért azzal, hogy a szakértő tanúk meghallgatása előtt indokolt megismerni a tervdokumentációt, lényeges előrelépésnek nevezte a tegnapi döntést.