Az autósokat felháborító anomáliákról tájékoztatja szerdán Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa a miniszterelnököt – ismerteti a szerdai Népszabadság.

A napilap cikke szerint a kormánybiztos a közlekedési kerekasztal keddi ülésén a gépjármű-felelősségbiztosítás rendőri ellenőrzésének jelenlegi gyakorlatát úgy minősítette, hogy ez a gyakorlat a jogállamiság követelményeitől messze áll.

Február elsejétől a biztosítók kérésére szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a kötelező felelősségbiztosításokat: harmincezer forintos bírsággal sújtható az az autótulajdonos, aki egy közúti ellenőrzés során nem tudja igazolni, hogy van érvényes biztosítása. A rendőr a helyszínen leveheti az autó rendszámát, ha nincs érvényes biztosítása, a tulajdonost pedig 100 ezer forint szabálysértési bírsággal is büntetheti.

A cikk ismerteti: januárban a biztosítótársaságok azért bombázzák leveleikkel a rendőrséget, hogy “még ne büntessenek”, mert a decemberi biztosítóváltás idején társaságot váltott ügyfeleket még nem tudták nyilvántartásba venni, a változásokat pedig nem tudták feltölteni a nyilvántartásba. Februárban, majd azt követően negyedévente pedig már azért “könyörögnek” a rendőrségnél, hogy szűrjék ki a felelősségbiztosítást nem fizetőket.

Kondorosi Ferenc szerint teljes a káosz a kérdésben, s a jogszabályi háttér sem egyértelmű, ezért kezdeményezi a miniszterelnöknél a gyakorlat felülvizsgálatát. A Népszabadság szerint a kormánybiztos várhatóan szerdán tájékoztatja a kormányfőt azokról az anomáliákról, amelyek szerinte joggal háborítják fel az autósokat.