Akár hároméves börtönbüntetéssel lehetne sújtani a színesfémlopást a jövőben az Országgyűlés előtt lévő, jelenleg zárószavazásra váró törvénytervezet szerint – közölte Józsa István szocialista képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szigorodna a begyűjtés folyamata is, magánszemélyek csak személyi igazolvánnyal adhatnának le ilyen hulladékot, aki pedig gyűjtőként adja le, annak fel kell majd tüntetnie a színesfém származását. A gyűjtőnek napi feljegyzést kell készítenie, és azt hat napig őriznie kell – mondta a politikus.

Hozzátette: változás történik az engedélyező és ellenőrző hatóságot tekintve is, a települési önkormányzat jegyzőjétől a Vám- és Pénzügyőrség veszi át ezt a szerepet.

A kormánypárti képviselő kitért arra, hogy a jogszabálytervezet benyújtását ötpárti egyeztetés előzte meg, ami közel egy évig tartott. A javaslat célja az egységesítés és szigorítás a feldolgozásra szánt fémtárgyak kereskedelménél, illetve a fémek lopásának, rongálásának, az ezekkel elkövetett orgazdaságnak a szigorúbb büntetése.

Józsa István elmondta, hogy mivel a törvény egyes rendelkezései érintik az uniós tagállamok közötti kereskedelmet, most az Európai Bizottságnál folynak róla az egyeztetések. A zárószavazás így mintegy két hónapon belül várható .