Öt híján száz évig védenék az előadóművészek szerzői jogait az EU-ban – derült ki abból a jelentésből, melyet csütörtökön hagyott jóvá az EP jogi ügyekért felelős bizottsága.

A jelenlegi 50-ről 95 évre emelnék az európai előadóművészek szerzői jogi védelmét – az erről szóló irányelvtervezetet még tavaly júliusban ismertette az Európai Bizottság, az Európai Parlament szakbizottsága pedig most csütörtökön szavazott róla.

A védelmi idő meghosszabbítása azt is jelentené, hogy a zenészek öregkorukban is biztosan számíthatnak eme – gyakran egyedüli – bevételi forrásukra.

Miként arra az ír Brian Crowley (Nemzetek Európájáért Unió Képviselőcsoportja) által jegyzett jelentés is rámutat: a „95 éves védelmi időszak áthidalná azt a jövedelemkiesést, amellyel az előadóművészek 70. életévük betöltésekor szembesülnek”. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a huszonévesen rögzített előadásaik – a jelenleg érvényes 50 év lejártával – ekkor veszítik el védettségüket.

A képviselők jóváhagyták azt a rendelkezést is, melynek értelmében egy speciális alapot hoznának létre, amelybe a lemezcégek a művészek által biztosított jogokból befolyt bevételek 20 százalékát fizetnék be. Az előadóművészek ebből az alapból a meghosszabbított időtartam alatt, azaz 45 évig, éves kifizetésre lennének jogosultak

A szakbizottság mindemellett arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a rendelkezés életbe lépését követően három évvel, majd azt követően minden negyedik évben vizsgálja meg, hogy a szerzői jogok meghosszabbított védelme ténylegesen javított-e az előadóművészek szociális helyzetén.

Az EP plenárisa várhatóan március második felében szavaz a jelentésről.