Ma vezették be a Europe Direct információs központok európai szintű hálózatának második generációját a 2009-2012 közötti időszakra. Az új hálózat kiterjeszti az állampolgárok azon lehetőségeit, hogy hasznos információhoz és tanácsokhoz jussanak arról, hogyan gyakorolhatják jogaikat az Európai Unióban.

A lakosság az 500 információs központ egyikéhez fordulhat annak érdekében, hogy az unióval kapcsolatos konkrét kérdéseire választ kapjon. A Europe Direct központok polgároktól származó visszajelzéseket is nyújtanak majd az uniós intézmények számára, és aktívan elősegítik az uniós témák helyi és regionális szintű megvitatását.

„Az elmúlt négy év során a Europe Direct információs központjai csökkentették az EU-s intézmények és a lakosság közötti távolságot. Tekintettel a következő európai választásokra, a megújult Europe Direct hálózat mai bevezetése fontos kezdeményezés arra irányuló erőfeszítéseink között, hogy az európai témákról hatékonyabban kommunikáljunk” – mondta a Bizottság kommunikációs stratégiáért felelős alelnöke, Margot Wallström.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, így nyilatkozott: „Júniusban az európai polgárok eldöntik majd, ki fogja őket az Európai Parlamentben a következő öt évben képviselni. Az európai parlament tagjai mindannyiunkat érintő kérdésekben döntenek – a fogyasztóvédelemtől a pénzügyi piacok szabályozásáig. Szerepükről azonban sokan keveset tudnak. A Europe Direct Információs Központok abban segíthetnek a polgároknak, hogy többet megtudjanak róla, és ezáltal arra bíztatja őket, hogy éljenek szavazati jogukkal.”

A tagállamokban található Europe Direct információs központok az Európai Bizottság egyik olyan eszköze, amellyel a lakosságot helyi szinten tájékoztatja. A központok szolgáltatásai a lakosság számára ingyenesek. A Europe Direct információs hálózatot először 2005-ben vezették be. A központok évi 25 000 euró összegig terjedő támogatást kapnak Európai Bizottságtól uniós információs tevékenységükért, és legalább 20% társfinanszírozást kell biztosítaniuk.

További információk:

http://ec.europa.eu/…ssion-EN.pdf

http://ec.europa.eu/…index_en.htm