Nemsokára vízum nélkül utazhatunk számos karibi szigetre, valamint Mauritiusra és a Seychelle-szigetekre – jelentette be csütörtökön a Bizottság, miután jóváhagyta a Tanács hat országgal kötött kölcsönös beutazói vízummentességről szóló tervezetét.

Rövid tartózkodás esetén a jövőben nem kell sem az európai közösség állampolgárainak a szigetekre utazáshoz, sem az érintett országok lakosainak az EU-ba vízumot igényelniük, az után, hogy a Bizottság csütörtökön jóváhagyta a Tanács tervezetét. Ennek alapján a jövőben maximum három hónapig tartózkodhatunk az Antiguán és Barbadoson, a Bahamákon, a Szent Kitts és Nevis szigeteken, Mauritiuson, Barbadoson és a Seychelle-szigeteken.

„Európát gyakran igazságtalanul „európai erődnek” nevezik, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy bejelenthetem hat országokkal a vízummentességről szóló megállapodások ratifikációját, melynek köszönhetően a szigetek lakossága és az EU polgárai egyaránt szabadon utazhatnak ezen túl” – közölte Jaques Barrot, bel- és igazságügyi biztos.

A megállapodás értelmében diplomata, szolgálati és egyszerű polgári útlevelekkel egyaránt vízummentesen utazhatnak a polgárok, ez alól egyedüli kivételt a fizetett munkájuk végett utazók jelentik, akikre az érvényes nemzeti szabályok érvényesek a jövőben is.
Az EU-ból évente átlagosan 800 ezren utaznak a mostantól vízummentesen látogatható szigetekre.