Budapesten tavaly az előző évhez képest több mint öt százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma, ezzel egyidejűleg a nyomozások eredményessége és a felderítési arány 3 százalékkal csökkent (45 , illetve 38,6 százalékra)- nyilatkozták fővárosi politikusok vasárnap.

A főpolgármester hétfőn a BRFK feladatértékelő, feladatmeghatározó állományértekezletén ismerteti majd, hogy a fővárostól idén is 160 millió forintos támogatásra számíthat a szervezet.

A várható támogatás összegét a fővárosi önkormányzat költségvetésének ez évi tervezete tartalmazza, amelyet a hét végén megkaptak a fővárosi képviselők.

Az összefoglaló bűnügyi statisztikai adatok szerint a 2007-es 99,3 ezerről több mint 104 ezer ismertté vált budapesti bűncselekmény között 11 százalékkal nőttek a vagyon elleni bűncselekmények, ezek száma mintegy 75 ezer. A csaknem 38 ezer lopáson belül 18 ezer körüli a gépkocsikkal kapcsolatos. A zsebtolvajlások száma 14 százalékkal nőtt, és megközelítette a 4.300-at. A rablások száma több mint két százalékkal csökkent (1.282). Magánlakásban közel 20 százalékkal kevesebb (58), utcán 4,9 százalékkal kevesebb (871) rablást követtek el. Nőtt a kereskedelmi, vendéglátóhelyi rablások (107) száma, a pénzintézetekben elkövetetteké viszont 17-ről 8-ra csökkent. Gyakorlatilag szinten maradt a betöréses lopások száma, több mint 7.500, a lakásbetöréseké viszont 2 százalékkal nőtt, 4.500 lett. Ugyancsak nőtt 8 százalékkal a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma (932), az emberölések száma (27) pedig 59 százalékkal nőtt.

A vagyon elleni bűncselekmények 34 százalékát, a lopások mintegy 10 százalékát, a gépkocsilopások 2,6 százalékát, a zsebtolvajlások 3,5 százalékát, a lakásbetörések 9 százalékát, a rablások 49 százalékát, az emberölések elkövetőinek pedig mintegy 94 százalékát derítették fel.

Tavaly összességében 135 ezer büntetőeljárást kezdeményeztek, és közülük több mint 104 ezer esetben vált ismertté a bűncselekmény. A legtöbb büntetőeljárást, több mint 12 ezret a XIII. kerületben, a legkevesebbet, 1.800-at a XVI. kerületben indították. Több mint ötezer büntetőeljárás indult a VIII., a IX., a XI., a X., a XIV., a III. , az V., a II., a XX-XXIII. és a IV. kerületben. Az eredményességi mutatók alapján a kerületi rangsor élén a II. kerület áll a VII. és a XIX. kerület előtt. A tabella végén a XXI., a X. és a IX. kerület található.

A rendőrség és a határőrség integrációjával tavaly 8.700-nál többen dolgoztak a BRFK-n, a szervezet létszámhiánya azonban továbbra is 1.500 fő körüli. A szolgálat számára jelentős terhelést jelentettek tavaly is a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények biztosítási feladatai, ami a közlekedés segítésétől vont el járőröket.