A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatát ellenőrzik fokozottan a rendőrök a közutakon a ma kezdődő és csütörtökig tartó nemzetközi közlekedésbiztonsági kampány részeként; a rendőrökkel együtt a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a járművek műszaki állapotát ellenőrzik.

Az országos akciót az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, a Tispol szervezi és ehhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A magyar rendőrség szerint – mint azt honlapjukon is közzétették – a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszer használata hazánkban még mindig alacsony, elmarad a régebbi uniós tagállamok átlagától.

A rendőrség honlapján arra figyelmeztet, hogy életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet. Állításuk szerint kutatások azt mutatják, hogy aki nem használja a biztonsági övet, jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát.

Az unió 2001-ben született Fehér Könyve azt tűzte ki célul, hogy 2010-ig a felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt emberek száma Európában. A rendőrség közlése szerint ennek alapvetően két fő területe van: a gyorshajtások visszaszorítása és az, hogy minél többen használjanak biztonsági övet.

Az európai kampány hazai végrehajtása során a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival, akik a járművek műszaki állapotát, s az egyéb közúti közlekedéssel kapcsolatos szabályok megtartását ellenőrzik.