Ha az Országgyűlés azt kéri az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól (OIT), hogy hallgassa meg Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő újrajelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, a testület ezt megteszi – közölte az OIT szóvivője, miután ezt a kérdést hétfőn a testület megvitatta. Havasiné Orbán Mária úgy nyilatkozott: meglepte ez a fordulat, de áll az újabb meghallgatás elé.

Ujkéry Csaba, az OIT szóvivője felidézte: Szili Katalin házelnök kereste meg a tanácsot azzal, hogy foglaljanak állást arról, újra meghallgatják-e a főbírójelöltet. A testület hétfői ülésén úgy foglalt állást, hogy amennyiben az Országgyűlés ezt szükségesnek tartja, meghallgatják Havasiné Orbán Máriát. Hangsúlyozta azonban, hogy az Országgyűlés részéről “testületi döntést tartanak szükségesnek”.

Arra a kérdésre, hogy az OIT miért az Országgyűléstől teszi függővé döntését, miért nem saját hatáskörben döntött ebben a kérdésben, Ujkéry Csaba azt mondta: a testület álláspontja szerint az ügyben az Országgyűlés, és nem az OIT mondja ki a végső szót. Hangsúlyozta: az OIT-nak csak véleménynyilvánító szerepe van a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről.

Havasiné Obán Mária hétfő este úgy nyilatkozott, meglepte ez a megkeresés, mert néhány nappal azt követően, hogy január 19-én Sólyom László köztársasági elnök ismét őt jelölte a Legfelsőbb Bíróság élére, az OIT elnökhelyettese azt közölte vele, nem lesz új meghallgatás, “mert a tanács tagjai ugyanazok, és én is ugyanaz vagyok”.

Mint mondta: az akkori tájékoztatás szerint csak akkor hallgatják meg ismét, ha ezt ő maga kezdeményezi; ennek ellenére áll az újabb procedúra elé.

Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban úgy döntött, hogy ismételten őt jelöli a főbírói posztra.

Szili Katalin házelnök múlt héten jelentette be, hogy február 23-án szavaznak ismét a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy Havasiné Orbán Mária jelölésével kapcsolatban több kérdés is felmerült, amelyekről hamarosan levelet ír a köztársasági elnöknek, aki már megkereste őt a jelölt parlamenti meghallgatása miatt.

Szili Katalin tájékoztatása szerint Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető ezzel összefüggésben levelet küldött neki, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkotmány nem ismeri az újrajelölés fogalmát, ezért a meghallgatással kapcsolatban jó lenne tudni az Országos Igazságszolgáltatási Tanács álláspontját.

A házelnök közölte: az alkotmányügyi bizottsághoz fordult amiatt, hogy Havasiné Orbán Mária újrajelölésénél van-e szükség ismételt meghallgatásra.

A decemberi szavazáson a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Szocialista politikusok sajtóinformációk szerint Havasiné Orbán Mária állítólagos fideszes kötődését kifogásolták. Havasiné Orbán Mária a szavazást követően azt mondta: bírói tevékenységének soha nem volt politikai színezete, és mint mondta, soha nem is lesz.

Az államfő a sikertelen szavazás után kemény szavakkal bírálta a döntést és az MSZP-t is. Mint mondta, “tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy az illetőnek valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik”.

Az MTI értesülései szerint, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői újra támogatják majd Havasiné Orbán Máriát február 23-án.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője hétfőn elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP délelőtti frakciószövetségi ülésén meghallgatták Havasiné Orbán Máriát. Mint mondta, a frakcióvezetés a meghallgatás során emlékeztetett arra, hogy decemberi parlamenti szavazáskor – amely sikertelen volt – a Fidesz és a KDNP támogatta a köztársasági elnök jelöltjét, és ezzel kapcsolatban ellenvélemény ezúttal sem vetődött fel.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le a hatéves mandátuma.