Az oktatási tárca egy hónapon belül nyilvánosságra hozza az iskolai erőszak kezelésére megfogalmazott javaslatait, a minisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja a jelenlegi jogi szabályozás további szigorítását is. Arató Gergely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) nyílt levelére reagálva mondta ezt kedden. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonnali jogszabály-módosításra van szükség.

A Pedagógusok Szakszervezete az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) vezetőjéhez intézett még hétfői nyílt levelében haladéktalan intézkedéseket sürgetett az iskolai erőszak megállítására. A PSZ elnöke egy újabb, a közelmúltban Mándokon történt tanárverés után fogalmazta meg a levelet, amelyet a szervezet honlapján tettek közzé.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke a dokumentumban azt írja, hogy haladéktalan, hathatós intézkedést várnak, azt, hogy a miniszter és minisztertársai a rendelkezésükre álló minden eszköz segítségével állítsák meg az egyre növekvő iskolai erőszakot.

Arató Gergely államtitkár azt mondta: egyetértenek a Pedagógusok Szakszervezetével abban, hogy az iskolák körül megjelenő erőszak, a tanárokat, pedagógusokat ért támadások aggasztóak és tűrhetetlenek. Ezért hatékony lépésekre és olyan összefogásra van szükség, amelyben a kormány, a az intézmények és civil szervezetek egyaránt részt vesznek – mondta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez a törvényi szabályozás szigorítását is jelentheti-e, úgy válaszolt, akár igen.

Át kell tekinteni a pedagógusokat védő jogrendszert. A pedagógus ma is közfeladatokat ellátó személy, s ez azt jelenti, hogy az ellene elkövetett erőszakos cselekmények, kiemelt súlyúnak számítanak, azonban ez mégsem eléggé visszatartó erő – fogalmazott Arató Gergely. Kifejtette: az igazságügyi tárcával közösen olyan összehangolt megoldásokat szeretnének találni, amelyek visszatartó erőt és adott esetben hatékonyabb segítséget jelentenek a megelőzésben. Ebbe beletartoznak a pedagógiai módszerek mellett, a büntetőjogi eszközök, a bűnmegelőzési és egyéb civil szervezetekkel való fokozott együttműködés, s akár a közoktatási törvény módosítása is.

Azt szeretnénk, ha a javaslatok kialakításában és végrehajtásában a pedagógus-szakszervezetek is partnerek lennének. A javaslatokat egy hónapon belül ismertetjük – jegyezte meg Arató Gergely.

A tárca azt is látja, hogy további határozottabb védelemre van szükségük a pedagógusoknak – jelentette ki.

A PSZ elnöksége egyébként, a nyílt levél megfogalmazása mellett, úgy döntött, hogy levélben fordulnak a parlamenti pártokhoz, országgyűlési képviselőkhöz, az országgyűlés elnökéhez, s kezdeményezik, hogy szülessen országgyűlési nyilatkozat a kérdésben, illetve megfelelő törvények módosításával teremtsenek hatékonyabb jogi védelmet a pedagógusok számára.

Javasolják továbbá megyei akciók, például fáklyás felvonulások szervezését, valamint azt, hogy a területi szervezetek kezdeményezzék, a megyei önkormányzatok is tűzzék napirendre a problémát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonnali jogszabály-módosítást tart szükségesnek az iskolához kötődő erőszak megfékezése érdekében – mondta el Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kedden. Az érdekvédő hangsúlyozta: fenntartják közel egyéves javaslatukat, amely szerint a szélsőségesen közösségellenes magatartást tanúsító diák kizárható lenne időszakosan az oktatási intézményből.

Megjegyezte: erre van példa Európában, Angliában például az igazgató döntése alapján 45 napra is kizárható a diák az intézményből.

Hozzátette: a PDSZ a héten több száz, az oktatási intézményekből a témában érkezett választ ad át a tárcának.

Az érdekvédő közölte azt is: a Közoktatás-politikai Tanács (KÖPT) keddi ülésén javaslatukra – a kormányoldal tartózkodása mellett – elfogadta, hogy a következő ülésen az oktatási tárca vezetője számoljon be milyen intézkedéseket tettek és milyen lépéseket terveznek az oktatási intézményekhez kötődő erőszak megfékezésére.