Mégsem változtatja meg a felhasználási feltételeit a Facebook, ezért egyelőre nem tárolják a cég adatbázisában a felhasználók által feltöltött tartalmakat a profil törlése után. A felháborodást keltő új rendszer bevezetéséről nem mondtak le teljesen közösségi oldal vezetői, csak elhalasztották azt.

Tiltakozást váltott ki a jogvédők és a közösségi oldal látogatóinak a körében, hogy a Facebook vezetése úgy változtatta meg a honlap felhasználási feltételeit, hogy a felhasználók nem törölhették az általuk feltöltött adatokat a cég adatbázisából még azután sem, hogy megszüntették a profiljukat. A tiltakozás hatására a Facebook most úgy döntött, hogy visszaállítja az eredeti felhasználási feltételeket, amik február előtt voltak érvényben, ameddig egy mindenki számára elfogadható megoldást nem talál a problémára.

Mark Zuckerberg a Facebook alapítója korábban azt írta a blogján, hogy azért van szükség arra, hogy a felhasználókról szóló adatokat örökké tárolják, mert csak így működhet következetesen a szolgáltatásuk. “Ha valaki küld egy emailt egy barátjának, az két példányban marad meg, az egyik a küldő, a másik a fogadó fél postafiókjában, a levél másolata pedig még akkor is fennmarad az interneten, ha a küldő később törli a postafiókját. Úgy gondoljuk, hogy a Facebook is csak ezen a módon működhet helyesen. Nem tehetjük egyszerre lehetővé, hogy valaki mindig megnézhesse a barátai által idáig feltöltött dolgokat, például email címeket, és a saját adatait bármikor törölni tudja.” – írta a cégalapító az internetes naplójában.

Ezt az indoklást sokan már csak azért sem tarthatták elfogadhatónak, mert egy közösségi oldal másképp működik, mint egy email szolgáltatás, ezért nem törvényszerű, hogy mindkettőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A Facebook kísérlete a felhasználási feltételek megváltoztatására összefüggésben lehet azzal, hogy a cég a közelmúltban hirdetők számára próbálta értékesíteni az adatbázisát, melyben 170 millió emberről találhatóak részletes információk.