A mobiltelefon továbbra is tiltott tárgy a börtönökben, és nincs napirenden, hogy az elítéltek jó magaviseletükért mobiltelefont használhassanak – jelentette ki a büntetés-végrehajtási parancsnok biztonsági és fogva tartási helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Balassagyarmaton.

Dömény Sándor vezérőrnagy az MTI kérdésére kifejtette: a mobiltelefon a fő tiltott tárgyak közé tartozik a börtönben, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kerüljenek be ezek a készülékek a börtönökbe.

Az intézeteknek ugyanakkor azért is meg kell tenniük mindent, hogy minél korrektebb legyen az elítéltek telefonálási lehetősége – tette hozzá.

Mint mondta, együttműködésre lehet ösztönözni a fogvatartottakat a telefonálási idő meghosszabbításával, de ez egyelőre csak a falra rögzített vonalas telefonok használatára érvényes. Ilyen szervezetnél a beszélgetéseket szúrópróbaszerűen ellenőrizni is kell – jegyezte meg.

Dömény Sándor a Balassagyarmati Fegyház és Börtön évértékelő állománygyűlését megelőző sajtótájékoztatón közölte: a balassagyarmati intézet élen jár a pályázati források megszerzésében, ezzel a lehetőséggel más büntetés-végrehajtási intézeteknek is jobban kell élniük.

Budai István, a balassagyarmati börtön parancsnoka elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2008-ban sem történt az intézet működését, illetve a köznyugalmat megzavaró rendkívüli esemény, vagyis nem volt szökés, terrorcselekmény, befejezett öngyilkosság vagy fogolyzendülés. Három olyan súlyos cselekmény történt, amit az elítéltek egymás sérelmére követtek el.

Balassagyarmaton 410 elítélt van, 116 százalékos a telítettség. Az intézetben 160-an dolgoznak, a létszám 5 hely kivételével feltöltött. Az intézet mintegy 40 millió forint külső forrást vont be 2008-ban számos foglalkoztatási, oktatási és a visszailleszkedést szolgáló programra.

Budai István kitért arra: a családi kapcsolatok megtartását és a visszailleszkedést célozták az engedéllyel történő ideiglenes eltávozások is, amire 165 esetben került sor, probléma nélkül.