A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztály I. szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a ProArt feljelentése alapján – ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint emeltdíjas SMS ellenében nagy mennyiségű védett mű, film, zene, játék és más szoftver volt jogosulatlanul elérhető különböző internetes oldalakon. A nyomozás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály munkatársai szakértői vizsgálatok segítségével beazonosították a nem jogtiszta tartalmú szervereket, melyeket a rendőrök két budapesti helyszínen tartott házkutatás alkalmával lefoglaltak.

Az elsődleges adatok alapján a két szerveren mintegy 14 000 film található, a számítógépek összkapacitása pedig körülbelül 8-10 terrabyte. A lefoglalt szervereket szakértő vizsgálja a kárérték pontos megállapítása és az elkövetők beazonosítása céljából. Az ügyben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztály I. folytatja le.

Horváth Péter, a ProArt igazgatója szerint a probléma továbbra is az, hogy akár a tárhelyszolgáltatók is érdekeltek lehetnek abban, hogy jogvédett tartalmakat illegálisan szolgáltató szerverek működjenek, hisz a pénz nagy része általában a tárhelyszolgáltatónál marad, ezért az illegális, fizetős warezoldalak működtetése konkrét anyagi hasznot termel a szolgáltatónak.