Szigorítaná a fegyveres támadók esetében a Büntető törvénykönyvet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium – jelentette be a tárca vezetője pénteken Egerben, miután megbeszélést folytatott hat kelet-magyarországi megye rendőri vezetőivel.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a tárca a Büntető törvénykönyv szigorítását tervezi az erőszakos fegyveres támadások esetében. Ugyancsak súlyosabban büntetnék azokat az elkövetőket, akik korábban olyan cselekményt követtek el – például kisebb értékű lopást – amely a szabálysértés kategóriájába tartozik.

A Btk. tervezett módosítása során megerősítik a jogos védelem, sőt, a megelőző védelem lehetőségét annak érdekében, hogy a polgárok védekezhessenek, ha személyüket, vagyonukat fenyegeti valaki – tette hozzá a tárcavezető.

Mint elmondta, a kormányzatnak reagálnia kell arra, hogy megszaporodtak az országban a fegyveres rablások, ugyanis tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy valaki fegyvert emeljen másra.

Ennek megfékezése érdekében a legkeményebben kell büntetni az ilyen bűncselekményeket – mondta, hozzátéve: ennek megfelelő szabályozást fognak előterjeszteni a parlamentben. Ugyanakkor a hatékony bűnüldözés feltétele a határozott és egységes ügyészségi és bírósági jogalkalmazás is – vélekedett.

A Fidesz “három csapás” elnevezésű, a harmadik erőszakos bűncselekményt automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntető törvényjavaslatával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmöndta, a javaslatot véleményezésre elküldte a legfőbb ügyésznek, a Legfelsőbb Bíróság elnökének az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak és a Kriminológiai Társaságnak.

Egyben cáfolta az a sajtóértesülést, miszerint a kormányzat a tényleg életfogytiglan büntetés eltörlésére készül.

A miniszter visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány nem biztosítja a rendőrség hatékony működéséhez szükséges feltételeket. Közlése szerint a rendőrségnek megvan minden erőforrása ahhoz, hogy feladatait ellássa, ugyanakkor szükséges az erők átcsoportosítása a hivatalokból az utcára. Ennek kapcsán úgy vélekedett: eredménynek tekinthető a gazdasági válság körülményei között, hogy 2009-ben a rendőrség ugyanannyi pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.

Ma ez egy jól szervezett és jól vezetett rendőrség, amelynek a felszerelése is összehasonlíthatatlanul jobb mint öt éve. Vagyis nem gyengült meg a testület, megvan valamennyi erőforrása ahhoz, hogy a feladatait ellássa – szögezte le.

Ezt erősítendő, a kormányzat úgy kívánja módosítani a Btk.-t, hogy az hatásosabban védje az intézkedő rendőrt – mondta Draskovics Tibor.