Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is változik – az erről szóló ötpárti javaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

A módosítás értelmében megszűnik a február 1-jétől bevezetett standolási rendszer, amely miatt a vendéglátóipari üzleteknek naponta készletforgalmi nyilvántartást kellett vezetniük az általuk készletezett és forgalmazott, zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok.

A (napi standolás|null) helyett márciustól havonta kell majd standolni, ugyanakkor a módosítás szerint visszamenőleg sem lehet majd bírságot kiszabni emiatt.

Az ötpárti javaslat eltörölte a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, és a megváltozott szabályok szerint márciustól a házipénztárba az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett 2 százalékot lehet betenni.

A Fidesz nevében korábban Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó javasolta, hogy vonják vissza a napi standolást, a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását.

Hétfőn ötpárti módosító javaslatot nyújtottak be az indítványhoz, és a házbizottságon megállapodtak abban, hogy házszabálytól való eltéréssel szavaznak a javaslatról.