Vasárnap (2009. február 22.) Berlinben találkoztak a G20 európai tagjai, hogy közös uniós álláspontot alakítsanak ki a csoport londoni csúcstalálkozójára, melyet április 2-án rendeznek.

Az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország vezetői a pénzpiacok szigorúbb szabályozását és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) költségvetésének megkétszerezését tartották szükségesnek a válság hatékonyabb kezelése, valamint a jövőbeli kockázatok csökkentése érdekében.

Gordon Brown brit miniszterelnök szerint a mintegy 200 milliárd euróval megerősített IMF képes lenne hatékonyan segíteni a kelet-közép-európai tagállamokat abban az esetben, ha a nyugati bankok visszavonnák hiteleiket a válság miatt. A 400 milliárd euró felett rendelkező Valutalap – a brit kormányfő véleménye szerint – nemcsak a krízis kezelésére, de a megelőzésére is alkalmas lenne. Brown jelezte továbbá, hogy a gazdaság helyreállítása érdekében új egyezségre van szükség – utalva a harmincas évek gazdasági válásából való kilábalást szolgáló New Deal programra.

Nicolas Sarkozy az áprilisi csúcstalálkozó történelmi felelőségére hívta fel a figyelmet. A francia elnök szerint az áprilisi csúcstalálkozón mindenképpen konkrét döntések meghozatalára van szükség. Angela Merkel német kancellár hozzátette: Európa elszánt, hogy a második világháború utáni legmélyebb gazdasági válságból egy jobban szabályozott pénzügyi rendszer szülessen. Ugyanakkor a német kancellár elismerte, hogy a részletek még kidolgozásra várnak. Korábban az Egyesült Királyság ellenezte a szigorúbb szabályozást, újabban viszont már Gordon Brown is hajlik erre.

A vasárnapi csúcstalálkozó eredményeit e hét végén az Európai Unió valamennyi tagállamával megvitatják a brüsszeli informális csúcstalálkozón.