Az államfőnek címzett nyílt levelet adott át a képviselők számlaadásáról szóló népszavazást kezdeményező Seres Mária az elnöki hivatal munkatársának a Sándor-palotában hétfőn.

Seres Mária csaknem hatszázezer aláírást adott le az Országos Választási Bizottságnak a napokban, az aláírók támogatják, hogy népszavazás legyen abban a kérdésben: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”

Hétfőn a Sándor palota előtt Seres Mária újságíróknak azt hangsúlyozta: az aláírásgyűjtés jó példája annak, hogy a civil, mindenféle párttól független összefogás életképes Magyarországon.

Seres Mária elmondta, hogy az államfőnek címzett nyílt levelében összegezte az aláírásgyűjtés hónapjaiban országszerte összegyűlt tapasztalatait.

“Mindenhol ugyanazzal szembesültem: az emberek elégedetlenek, érzik, hogy egyre nagyobb a baj, és szinte kétségbeesve próbálnak kiutat keresni. És nem kapnak segítséget felülről – pedig milyen jó is lenne bízni abban, hogy az országot irányító gazdasági, vagy akár politikai erők látják a kiutat” – áll a levélben.

A népszavazásra feltett kérdés szimbolikus volt, a legfontosabb mondanivalója pedig az: “tegyünk azért, hogy egy olyan országban élhessünk, ahol a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak” – írta levelében Seres Mária, aki személyes találkozásra is kért lehetőséget az államfőtől, mert mint megfogalmazta: “közvetlenül szeretném tájékoztatni az általam elindított összefogás erejéről, valamint az ennek kapcsán tapasztalt, a demokrácia intézményeibe vetett hitem megingásához vezető megnyilvánulásokról”.

Seres Mária elmondta azt is, hogy újabb kezdeményezései is vannak, melyek többi között az Országgyűlés létszámának csökkentésére, a képviselők visszahívhatóságára, a listás képviselői helyek megszüntetésére és tisztán egyéni képviselőkből álló parlamentre, a pártok állami támogatásának megvonására, az országgyűlési képviselők gazdasági tevékenységtől való eltiltására és díjazásuknak a minimálbérhez kötésére irányulnak, továbbá arra, hogy amelyik képviselő egy hónapban az ülések kétharmadáról hiányzik, abban a hónapban ne kapjon fizetést.

A képviselői kiváltságokat fel kell számolni, hiszen közfeladatokat vállaltak – hangsúlyozta Seres Mária.