Kis mértékben nőtt a hazai börtönök zsúfoltsága tavaly óta: az intézmények telítettsége 118 százalékról 121 százalékra emelkedett – mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az Új Dunántúli Naplónak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Kökényesi Antal megjegyezte ugyanakkor, hogy öt évvel ezelőtt még sokkal rosszabb, 153 százalékos volt a “kihasználtság”. Jelenleg több gonddal küszködik Észak- és Kelet-Magyarország, ahol nagyobb a zsúfoltság, mint például a déli régióban.

A parancsnok szólt arról, hogy ma mintegy 15 ezer 200 ember van börtönben Magyarországon, a fogva tartottak fele visszaeső. Az elítéltek foglalkoztatása 62 százalékos, a büntetés-végrehajtás parancsnoksága pedig szorgalmazza, hogy főként a fiatalok szakmát tanuljanak a büntetésük ideje alatt.

Olyan szakmákat, amelynek képviselőire a leginkább szükség van odakint, például kőművesekre, hegesztőkre. Mert a legnagyobb gond a visszaesők szempontjából, hogy a börtönévek alatt elveszítik családi kapcsolataikat, s ha kimennek, szakképzettség hiányában állást sem találnak – mondta Kökényesi Antal a baranyai napilapnak.