Az EP bizonyos kiegészítésekkel támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely a feketegazdaság elleni harc és a munkahelyteremtés érdekében bizonyos munkaerő-igényes szolgáltatásoknál lehetővé tenné kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Ide tartoznának az éttermi szolgáltatások, továbbá az energiatakarékossági célú lakásfelújítás, az otthoni ápolás, valamint például a gyermekruhák készítése.

Az Európai Parlament 636-14-18 arányban elfogadta a hozzáadottérték-adóról (héa) szóló 2006/112/EK irányelv módosítását.

Az Európai Bizottság javaslata lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy kedvezményes áfát alkalmazzanak a munkaerő-igényes, valamint a tartósan, helyben nyújtott szolgáltatásoknál.

A parlamenti témafelelős, Ieke van den Burg (szocialista, holland) jelentése indokolásában kiemeli, “a javaslat nem változtat azon az elven, miszerint a tagállamok számára fakultatív a kedvezményes adómértékek alkalmazása”. A képviselő szerint mivel “a héa csökkentésének legfőbb politikai célja a be nem jelentett foglalkoztatás visszaszorítása, mérsékelni kell az esetleges adminisztratív terheket és meg kell szüntetni a kedvezményes héa-mértékekkel kapcsolatos tájékoztatás hiányát”.

Az elfogadott szöveg szerint “a helyben nyújtott szolgáltatásokra alkalmazott, eltérő héa-mértékek nem jelentenek komoly kockázatot a belső piac zavartalan működésére, sőt, előnyös hatásaik is lehetnek a munkahelyteremtés és a feketegazdaság elleni küzdelem vonatkozásában. Ezért helyénvaló lehetővé tenni minden tagállam számára, hogy kedvezményes héa-mértéket alkalmazzon olyan szolgáltatásokra, mint a 2010 végéig alkalmazandó átmeneti rendelkezések alá tartozó munkaerő-igényes szolgáltatások, a lakáságazathoz és a testápoláshoz kapcsolódó szolgáltatások és az éttermi szolgáltatások”.

“A lakáságazat tekintetében az irányelv lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a fokozott energiahatékonyságra és energiamegtakarításra irányuló felújítási és javítási munkálatokra kedvezményes héa-mértéket alkalmazzanak” – áll a szövegben.

A képviselők lehetővé tennék a kedvezményes adókulcs alkalmazását az éttermi és étkeztetési szolgáltatások nyújtásánál, valamint a gyermekruházatnál és a gyermekcipőknél, továbbá a temetkezési szolgáltatásoknál is.

A parlament 334-312 arányban, 13 tartózkodás mellett elutasították azt a módosító indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy az éttermi szolgáltatások keretében alkoholtermékekre is kedvezőbb mértékű áfát alkalmazzanak. Így a Bizottság ezt kizáró eredeti javaslata maradt a szövegben.

A javaslat kiterjed az otthoni betegellátásra, idősápolásra, valamint egyes szépségápolási szolgáltatásokra, továbbá például a hangoskönyvekre, illetve autós gyerekülésekre is.

Adózási kérdésekben a parlament konzultatív jogkörrel rendelkezik, a végső döntést tehát a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanács hozza – egyhangúlag.