Magyarországnak és Ausztriának sikerült megnyernie a tagállamok minősített többségének támogatását a génmódosított kukorica termesztési tilalmának fenntartásához hétfőn a környezetvédelmi miniszterek ülésén Brüsszelben.

Két génmódosított kukoricafajta termesztésére vonatkozó magyar és osztrák tilalom feloldásáról szavazott hétfőn a környezetvédelmi miniszterek tanácsa, amely a tagállamok minősített többségével elutasította az erre irányuló bizottsági javaslatot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország továbbra is fenntarthatja a tilalmat, az uniós engedélyezési eljárás pdig megy tovább a maga útján.

Előzőleg Magyarország Ausztriával karöltve valóságos mozgósításba kezdett a tagállamok között a mindkét tagállamban tiltott génmódosított kukoricafaj, a MON810, valamint a csak az osztrákok esetében releváns T25 termesztésének engedélyezése ellen.

A magyar érdekeket a környezetvédelmi tanácsülés GMO szavazásán képviselő Göncz Kinga külügyminiszter asszony sajtótájékoztatóján közölte: a génmódosított termékek kérdése azon ritka témák egyike, melyekben ötpárti egyetértés van, miközben a magyar lakosság nagy része is ellenzi a tiltás feloldását.

Göncz szerint noha még a hétfői szavazás reggelén sem volt biztos a minősített többség megléte, végül 22 tagállam szavazott a magyarok és az osztrákok védelmében, és csak öt tagállam Hollandia, Nagy-Britannia, Észtország, Svédország és Finnország a tilalom feloldása mellett. A mérleg nyelve diplomáciai források szerint Németország volt a szavazáson, melynek megnyeréséhez Gyurcsány Ferenc személyesen egyeztetett Angela Merkel kancellárasszonnyal a válsággal foglalkozó hétvégi EU-csúcson.

A külügyminiszter hozzátette, a magyar álláspont szerint – melyet számos további tagállam is oszt – a génmódosított termények termesztésének engedélyezését a szubszidiaritás elve alapján nemzeti hatáskörbe kellene áthelyezni, melyre vonatkozóan már kapott a Bizottság felkérést. A francia és a görög érvelés szerint, azon a gyakorlaton is változtatni kell, hogy csak a EFSA vizsgálatai alapján javasolja Bizottság a termények termesztését.

Szakértők szerint hazánknak azért is fontos a GMO-mentesség megőrzése, mert jelentős vetőmag exportőrök vagyunk, s kereskedelmi partnereink éppen a természetes vetőmagok miatt választják a magyar beszállítókat.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetvédelmi főosztályvezető-helyettese, Rodics Katalin szerint a magyar kormány által a Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalhoz (EFSA) beadott kiegészítő információk szerint a pannon ökorégióra vonatkozó kutatások a talaj termékenységének romlását, a környező élővilág károsítását és a hagyományos permetezéshez képest 100-1000-szer nagyobb mennyiségű növényvédő szer talajba jutását állapították meg, mely a módosított kukoricát fogyasztó állatok és emberek egészségére is káros lehet. A génkezelt növények termesztését pártolók szerint ezzel szemben, nemhogy nem veszélyes, de még jót is tesz a termelésnek – nagyobb terméshozamot ér el és nem igényel rovarirtót – a Monsanto globális takarmányvállalat terméke, a MON 810. Az EFSA a magyar érveket nem találta megalapozottnak, melynek nyomán a Bizottság újból a Tanács elé hozta a tiltás feloldásának kérdését.

Hazánk még 2005 januárjában vezetett be ideiglenes forgalomba hozatali tilalmat a MON810-ra, melyet a legutóbbi, 2007 februárjában a termény termesztésbe való bevonásáról szóló tanácsi szavazáson 22 tagállam támogatott.