Egységes válságellenes fellépésre szólította fel az EU állam- és kormányfőit az Európai Bizottság az Európai Tanács közelgő, március 19-20-i ülésére. A csúcs felvezetésének szánt közleményben Brüsszel elkötelezi magát a pénzügyi szektor átfogó reformja mellett is. mégpedig azoknak a javaslatoknak a mentén, amelyeket Jacques de Larosière szakértői csoportja megfogalmazott (lásd Bruxinfo, február 26.).

Az Európai Tanács tavaszi ülésének határozott jelzést kell küldenie az állampolgárok, az üzleti szféra és a világ többi térsége felé is – szögezte le a bizottsági állásfoglalást ismertetve José Manuel Barroso, a testület elnöke. „Igenis van kiút a válságból. Európa igenis egységes, megvan a bátorsága és az elkötelezettsége ennek a csatának a megnyeréséhez. Határozottan és koordinált módon meg kell valósítanunk a válságból való kilábalásra megalkotott tervet” – hangoztatta Barroso.

A bizottsági állásfoglalás szerint a válságból való minél gyorsabb kilábaláshoz teljes mértékben ki kell használni az egységes belső piacban rejlő lehetőségeket. „Arra kérjük ma az EU vezetőit, hogy jussanak egyetértésre egy átfogó akciótervről. Tegyenek meg mindent, ami lehetséges, polgáraink megvédésére a munkanélküliségtől. Tegyenek rendet a pénzpiacokon a de Larosière-féle jelentés alapján. És kövezzék ki az utat, hogy saját példájával és meggyőző erejével Európa vezető szerepet vállalhasson a világban az áprilisi G20-találkozón” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Pénzügyi rendezés a Bizottság olvasatában

A bizottsági állásfoglalás áttekinti a pénzügyi válság enyhítésére tavaly ősz óta megtett európai intézkedéseket. Megállapítja, hogy ezek révén sikerült elkerülni a pénzügyi rendszer teljes összeomlását és ezáltal megelőzni a tömeges csődhullámot. Most azonban arra van szükség, hogy a tagállamok gyorsan lépjenek fel a normális vállalati hitelezés újraindítása érdekében – különösen úgy, hogy megfogadják a bankmentő akciók legújabb hullámához a Bizottság által egy hete közzétett iránymutatásokat (lásd Bruxinfo, február 26.).

Brüsszel most támogatásáról biztosította azokat a javaslatokat, amelyeket a de Larosière-féle tanácsadói csoport fogalmazott meg a pénzügyi szektor reformjáról. Ezeknek megfelelően a Bizottság olyan pénzügyi felügyeleti rendszer felállítására hív fel, amely az eddiginél sokkal erősebb európai szintű felügyeletet vezet be, de egyúttal fontos feladatokat hagy meg a tagállami felügyeletek hatáskörében is. Támogatja a de Larosière-féle csoport javaslatát valamiféle pénzügyi előrejelző vészrendszer felállításáról az Európai Központi Bank égisze alatt – és azt is, hogy az EKB-nak jusson szerep a rendszerszintű kockázatok kezelésében. Azt a felvetést is támogatja Brüsszel, hogy Unió-szerte egyformán érvényes szabályozási-felügyeleti standardokat állapítsanak meg. José Manuel Barroso szerdai sajtóértekezletén közölte, hogy a Bizottság még május végéig előterjeszti hivatalos javaslatát a pénzügyi felügyeletek reformjáról.

Április folyamán a Bizottság előterjeszti már most készülő javaslatait a fedezeti (hedge) alapok szabályozásáról, a zárt magánbefektető társaságok (private equity) tevékenységének ellenőrzéséről és a vállalati javadalmazási struktúrákról. Az Európai Tanács júniusi ülésére pedig részletes menetrendet tesz közzé Brüsszel a de Larosière-féle tanácsadói csoport jelentése alapján szükségessé váló további intézkedésekről. Ősszel várható a konkrét bizottsági javaslatok közzététele az új felügyeleti keretekről, a túlzott tőkeáttételről és a likviditási kockázatok kezeléséről, a betétesek és a biztosítási kötvénnyel rendelkezők védelmét célzó további lépésekről, illetve a szabálysértőkkel szembeni hatékony szankciókról.