Az eurót használó tagállamok pénzügyminiszterei hétfői (2009. március 9.) találkozójukon elvetették annak a lehetőségét, hogy könnyítsék az euró bevezetésének feltételeit.

Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter, az eurózóna vezetője az ülés után kijelentette: jelenleg nincs lehetőség a csatlakozás feltételeinek vagy a bevezetést megelőző várakozási időnek a megváltoztatására.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök még a március 1-jei EU csúcson vetette fel annak lehetőségét, hogy könnyítsenek az euró bevezetésének feltételein. A kormányfő azt az időszakot szeretné lerövidíteni, amelyet az eurót bevezetni kívánó országnak az eurózóna „előszobájában”, az európai átváltási mechanizmusban (ERM II) kell töltenie. A későbbiekben Lengyelország és Dánia, valamint jelentős pénzügyi szakemberek is szót emeltek a lehetséges könnyítés mellett, ennek lehetőségét azonban a hétfői pénzügyminiszteri találkozón elvetették.

A március 1-jei ülésen a kelet-európai gazdaságok megsegítésére létrehozandó regionális mentőcsomag tervét is elutasították a tagállamok képviselői. Az EU amellett foglalt állást, hogy az egyes országokat eseti alapon segítsék ki. Ezzel a lehetőséggel a tavalyi évben Magyarország és Lettország már élt, hétfői sajtóértesülések szerint ezt Románia is ki szeretné használni a közeljövőben. Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos szerint a rendelkezésre álló keret elegendő lesz, de amennyiben szükséges, a tagállamok beleegyeznének a keret kibővítésébe.