Az online szerencsejátékok szabályait a tagállamoknak kell meghatározniuk – áll az EP által elfogadott jelentésben. A képviselők szerint kevés a szektor önszabályozása.

Christel Schaldemose (szocialista, dán) a témafelelőse az “online szerencsejátékok tisztességességéről” szóló, véleményadó jelentésnek, amelyet kedden, 544 igen, 36 nem, 36 tartózkodó szavazattal fogadott el az Európai Parlament.

A Svájci Összehasonlító Jogtudományi Intézet (SICL) 2006-os tanulmányára hivatkozó jelentés szerint az online szerencsejáték az EU teljes szerencsejáték-piacának mintegy 5 százalékát teszi ki, ami 2004-ben 2-3 milliárd eurós éves bruttó bevételnek felelt meg.

Együttműködés a tagországok között

A képviselők arra kérik a tagállamokat, szorosan működjenek együtt a határokon átnyúló online szerencsejátékból eredő társadalmi és közrendi problémák megoldása érdekében. A szöveg a problémák közül kiemeli a szerencsejáték-függőséget, illetve a személyes adatokkal és a hitelkártyákkal való visszaélést.

A képviselők szerint “a bűnözés – mint például a pénzmosás és a feketegazdaság – kapcsolatba hozható a szerencsejátékokkal, és kihat a sportesemények tisztességességére”, emellett “az online szerencsejáték erősödése egyre több lehetőséget biztosít az olyan korrupt gyakorlatok számára, mint a csalás, bundázás, illegális fogadási kartellek és a pénzmosás”.

Fiatalok veszélyben

A képviselők megemlítik: a fiatalok az interneten számos legális és illegális szerencsejátékot érnek el.

A jelentés “sürgeti a tagállamokat, hogy működjenek együtt uniós szinten az online szerencsejáték agresszív reklámozása ellen, beleértve a weboldalakon elérhető játékok ingyenes bemutatóit, különösen a problémákkal küzdő szerencsejátékosok és veszélyeztetett fogyasztók- például gyerekek és fiatalok – védelme érdekében”.

Jogos a korlátozás

A parlament “úgy véli, hogy az online szerencsejáték kockázatot jelenthet a fogyasztók számára, ezért a fogyasztók védelme érdekében a tagállamok jogszerűen korlátozhatják az online szerencsejáték-szolgáltatás nyújtásának lehetőségét”.

Nyereség a kultúrára

A jelentés szerint “a szerencsejátékból származó nyereséget a társadalom javára kell felhasználni, beleértve az oktatás, az egészségügy, a professzionális és amatőr sport, valamint a kultúra finanszírozását”.

Kevés az önszabályozás

Az EP “úgy véli, hogy az önszabályozás az online játékok reklámozása, terjesztése és nyújtása tekintetében nem eléggé hatékony, ezért hangsúlyozza, hogy a szerencsejáték-ipar és a hatóságok közötti szabályozásra és együttműködésre egyaránt szükség van”.

Előre fizetett kártyával kell játszani?

A képviselők tanulmányoznák annak lehetőségét, hogy “maximalizálják az egy adott személy által havonta szerencsejátékra költhető összeget, vagy kötelezzék az online szerencsejáték-üzemeltetőket, hogy az online szerencsejátékhoz az üzletekben megvásárolható, előre kifizetett kártyákat használjanak”.

A képviselők szerint fontos biztosítani, “hogy a fogyasztó lakóhelye szerinti tagállam ténylegesen ellenőrizhesse, korlátozhassa és felügyelhesse a területén nyújtott szerencsejáték-szolgáltatásokat”.

Jelentéstevő: Christel Schaldemose (PES, DK)

Jelentés (A6- /2009) – Az online szerencsejátékok tisztességessége

Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság

Eljárás: saját kezdeményezés

A jelentés szövege