Érvénytelenítette a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötött szerződést kedden a Nógrád Megyei Bíróság; az ítélet nem jogerős.

A szerződés érvénytelenítését Eger város önkormányzata kérte a bíróságtól. A Heves megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. 15 napon belül fellebbezhet.


A megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. 2008. március 27-én írta alá a húsz évre szóló vagyonkezelési és üzemeltetési szerződést, a társaság november elsejével vette át az egri kórház működtetését.


A Nógrád Megyei Bíróság azért mondta ki érvénytelennek a szerződést, mert az jogszabályba ütközik, mivel a pályázó HospInvest nem a meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a szerződést.


A pályázati kiírás szerint olyan banki igazolást kellett volna bemutatni, ami azt tartalmazza, hogy a pályázó számláján 2005. január elseje óta nem volt “sorbanállás”. A HospInvest igazolását viszont 2008. január 3-án állították ki két évre visszamenőleg.


A banki igazolás hiányossága pótolható lett volna, de ezt csak határidőn túl tette meg a HospInvest – állapította meg a bíróság.


A bíróság ítélete kimondta: a megyei önkormányzatnak egymillió forintos perköltséget kell megfizetnie, a HospInvestre kétmillió forintos perköltséget róttak ki, ezt a pénzt az egri önkormányzatnak kell megfizetniük. Emellett a HospInvest Zrt.-nek 900 ezer forintos feljegyzett kereseti illetéket is fizetnie kell.


A Heves Megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. jogi képviselői az ítélethirdetés után még nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy fellebbeznek-e az elsőfokú ítélet ellen.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke csupán annyit közölt, hogy a HospInvest Zrt. csak a jogerős ítéletet követően nyilatkozik.


“Továbbra is folytatja Egerben is, mint a kórházcsalád többi intézményében a gyógyító munkát, valamint az ellátás fejlesztését, az új egészségkultúra megteremtését” – olvasható
Kollányi Gábor közleményében. Őjságírói kérdésre hozzátette: a cég fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.


Habis László, Eger polgármestere emlékezetett arra: a város, az önkormányzati törvény rendelkezéseinek megfelelően, mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a két önkormányzatnak meg kell állapodnia a kórház működtetéséről, ám ezt a megye nem vette figyelembe.
A most megszületett ítéletet követően a kórház működtetésének hosszú távú biztosítása érdekében meg kell egyeznie a két önkormányzatnak – mondta a polgármester.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szintén egy szűkszavú közleménnyel reagált a történtekre. “A Heves Megyei Önkormányzat, mint alperes tiszteletben tartja a Nógrád Megyei Bíróságnak a HospInvest Zrt. és a Heves Megyei Önkormányzat által kötött vagyonkezelési szerződést érvénytelenné nyilvánító nem jogerős I. fokú ítéletét. Az ítélet kézhezvételét követően elemezzük az ítélet indoklását és ez alapján döntünk arról, hogy élünk-e 15 napon belül a fellebbezéssel” – tartalmazza a közlemény.


A Heves Megyei Önkormányzat 2008 március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.