A Szabolcs megyében történt bűncselekmények számának csökkenése ellenére nőtt az ügyészség leterheltsége 2008-ban – közölte Kovács András megyei főügyész a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón kedden Nyíregyházán.

Nagyobb leterheltség, változatlan létszám és a munkában való átstrukturálódás jellemezte a megyei főügyészség tavalyi munkáját, amelyet az ügyészség éves statisztikájában lévő számadatok növekedése is alátámaszt – mondta Kovács András.


A megyei főügyész az ismertté vált bűncselekményekkel kapcsolatban elmondta: az adatok szerint 2008-ban 21 094 bűncselekmény történt a megyében, ez három százalékos csökkenést jelent a 2007-es adatokhoz képest.


Növekedést tapasztaltak a személy, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága, valamint a közrend elleni bűncselekmények és kábítószerrel való visszaélések számában – tette hozzá.


Új jelenségként említette Kovács András azokat a bűncselekményeket, amelyeket oktatási intézményekben követtek el; az elmúlt évben 11 ilyen bűneset történt a megyében, és 2009 első felében is volt már kettő.


A főügyész aggasztónak nevezte, hogy 2007-hez képest tizenegy százalékkal nőtt a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények és majdnem hat százalékkal a gyermekkorúak által elkövetett bűnesetek száma.


Az ügyészi tevékenységgel kapcsolatban Kovács András elmondta: tavaly összesen 1011 büntető feljelentés érkezett a megye ügyészi szerveihez, ami 28 százalékos emelkedést jelent a 2007-es számokhoz képest.


Az elmúlt évben 8173 kész nyomozati anyag került az ügyészekhez, szemben a 2007-es 7710-hez képest. Ebből látszik, hogy a bűncselekmények számának csökkenése ellenére megnőtt az ügyészség munkaterhe – jelentette ki Kovács András.


Hozzátette: a kész nyomozati anyagok majdnem 100 százalékát az ügyészek harminc nap alatt feldolgozták, ezzel egyedülálló eredményt ért el a szabolcsi főügyészség országos viszonylatban is.