A biometrikus vízumok biztonságát a jövőben javítani kell, például úgy, hogy a benne szereplő ujjlenyomatnak megbízhatónak kell lennie. Éppen ezért – akárcsak a biometrikus útlevelek esetében – a 12 éven aluliak mentességet élveznek, és tőlük nem kell e célból ujjlenyomatot venni.

Az európai vízuminformációs rendszer (VIS) célja, hogy megkönnyítse a vízumok kiadásának folyamatát, miközben elejét veszi a vízumshoppingként is emlegetett gyakorlatnak (amikor is harmadik országok polgárai több uniós tagállamnál próbálnak vízumot igényelni a belépéshez). A rendszer megfelelő működéséhez fontosak a közös konzuli rendelkezések, biztosítva ezzel, hogy a tagállamok által kibocsátott vízumok hasonló jellemzőkkel bírjanak.

A VIS-ben tárolt biometrikus adatokról szóló jelentés elfogadásával, melyet a brit liberális Sarah Ludford jegyez, az állampolgári jogok bizottsága hétfőn (28-6-1 arányban) zöld utat adott a Miniszterek Tanácsával korábban második olvasatban tető alá hozott megállapodásnak. A biometrikus adatok – így például az arckép vagy ujjlenyomat – az utazó azonosításában segítenek, és megelőzhetik a hamisításokat is.

A Tanáccsal folytatott tárgyalások során az EP képviselői sikeresen érveltek amellett, hogy a 12 éven aluli gyermekeknek ne kelljen ujjlenyomatot adniuk. Az ujjnyomatok megbízhatóságáról folytatott vizsgálatok ugyanis arra jutottak, hogy gyermekkorban az ujjlenyomat még változik, ami megnehezíti annak ellenőrzését a vízum érvényességének teljes időtartama alatt. Idén januárban az EP hasonló mentességet szavazott meg a 12 éven aluliak számára a biometrikus útlevelekkel kapcsolatban.

A jelentésről március 23-26-a között szavaz az EP plenárisa.