Akár évi 11 milliárd eurót is megspórolhat Európa a Bizottság által szerdán hivatalosan is elfogadott, az EP által már korábban jóváhagyott rendeletekkel, amelyek mostantól 2012-ig fokozatosan kivonják a háztartásokban, az utcákon és az irodákban használt hagyományos villanykörtéket.

A háztartási lámpák, illetve az utcai, irodai és ipari fényforrások hatékonyságának növelése a célja a Bizottság szerdán elfogadott két rendeletének, amelyek nyomán már idéntől fokozatosan eltűnnek a boltok polcairól a hagyományos izzók és helyettük csak energiatakarékos világítótesteket lehet majd kapni a Huszonhetekben.
 
Az új szabályok révén 2020-ra közel 80 TWh (terawattóra) energiát lehet megspórolni, ami megfelel Belgium vagy 23 millió európai háztartás áramfogyasztásának. A Bizottság abban is bízik, hogy az új szabályozás révén évente 32 millió tonnával kevesebb CO2 jut majd a levegőbe.
 
A kevésbé hatékony hagyományos izzószálas villanykörtéket 2009-től kezdve fokozatosan kivonják a forgalomból, és korszerűbb izzókkal váltják fel őket. A folyamat a tervek szerint valamikor 2012-ben fejeződik majd be. Az új rendelkezésekkel évente 11 milliárd eurót lehet majd megspórolni és visszaforgatni az európai gazdaságba.